Obavijesti Video Pretražite Navigacija
rasprava na marginama samita

"Takvu akciju nitko ne bi preživio": Upozorenja iz Njemačke zbog navodnog ruskog svemirskog oružja

Pogled naa Zemlju iz orbite
Pogled naa Zemlju iz orbite Foto: Getty Images
Rusi razvijaju svemirsko nuklearno oružje koje bi gađalo američke satelite? Te tvrdnje su iznijeli Amerikanci, a o tome se govorilo i na popratnom događaju Münchenske sigurnosne konferencije.

Moskva je odbacila optužbe kako razvijaju svemirsko nuklearno oružje namijenjeno ciljanju satelita. Ipak o toj se temi raspravljalo na popratnom događaju Münchenske sigurnosne konferencije. 

Zapovjednik njemačkog vojnog svemirskog zapovjedništva, general bojnik Michael Traut izjavio je: "Najgori mogući scenarij detonacije nuklearnog oružja u orbiti od strane Rusije bio bi katastrofalan.

Traut je bio jasan da ima ‘više pitanja nego odgovora‘ kada je riječ o tvrdnjama SAD-a iz kojih se naslućuje da Rusija razvija neki oblik protusatelitskog nuklearnog oružja .

Iako zvuči kao znanstvena fantastika, još nije jasno je li takvo svemirsko oružje zemaljski projektil ili svemirska letjelica na nuklearni pogon koja može uništiti satelite u orbiti.

Najgori mogući scenarij neselektivne nuklearne eksplozije u svemiru koja zrači elektromagnetski puls koji uništava satelit preko niske Zemljine orbite bio bi razoran za sve, rekao je Traut, prenosi Politico. 

"Ako bi se netko usudio koristiti nuklearnim oružjem u visokoj atmosferi ili čak svemiru, to bi više-manje bio kraj upotrebljivosti tog globalnog dobra. Posljedice napada bile bi pretvaranje tisuća trepćućih satelita koji sada zuje kroz orbitu u smeće, stvarajući gusta polja krhotina. Nitko ne bi preživio takvu akciju", kazao je Traut.

"Ako netko racionalno računa, nitko ne bi upotrijebio takvo oružje u svemiru", dodao je. 

Bude li Rusija krenula u svemir i izbacila komercijalne satelite, onda očekujte ekonomski udar od bankara do energetike koji će koštati će bilijune dolara, rekao je Ludwig Möller, direktor Europskog instituta za svemirsku politiku.

Pročitajte i ovo Crveno more - 4 ANALIZA IVANA ODRČIĆA Opasnost na pomolu: Ovo je sjeme za novi rast cijena, ali i za novu radikalizaciju Europe

Američka vlada diskretno je obavijestila američke zakonodavce i europske saveznike o navodnim planovima Rusije da rasporedi svemirsko oružje s potencijalnim nuklearnim sposobnostima.

To otkriće pojavilo se nakon zagonetne izjave Mikea Turnera, predsjednika Odbora za obavještajne poslove Predstavničkog doma Kongresa SAD-a, koji je istaknuo ozbiljnu prijetnju nacionalnoj sigurnosti i pozvao američkog predsjednika Joea Bidena da deklasificira informacije o tome za javnu raspravu.

Točna priroda navodnog ruskog svemirskog oružja ostaje nejasna. Izvješća ABC Newsa i The New York Timesa govore o nuklearnom oružju, što izaziva zabrinutost zbog potencijalnih kršenja Ugovora o svemiru iz 1967. godine. Taj ugovor zabranjuje zemljama potpisnicama, uključujući Rusiju i SAD, postavljanje nuklearnog ili drugog oružja za masovno uništenje u svemir.

Osim nuklearnog oružja, postoje spekulacije da bi ruske svemirske sposobnosti mogle uključivati neeksplozivnu nuklearnu energiju za sustave na brodu.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene