Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Elitna jedinica

Tajni život lovaca na mafijaše

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako mafija nije moćna kao prije 20 godina, i dalje stvara probleme.

Mafija je generacijama dio sicilijanskih života, kao i borba policije da uhiti njezine vođe. Elitna jedinica koja je u lovu na mafijaše zove se Catturandi, od riječi koja znači 'uhvatiti'. Objasnio je to jedan od njezinih članova koji je svoj posao skrivao čak i od djevojke, sve dok nije na TV-u prepoznala njegovu stražnjicu.

Pročitajte i ovo Policija uzima dokumente iz tvrtke Drava International - 2 Pokrenuta istraga Nova akcija EPPO-a: Troje uhićeno zbog prijevara s poticajima i krivotvorenja Vozilo talijanske policije Velika racija Talijanska policija uhitila 55 mafijaša: Pogledajte na što su iskoristili ilegalno zarađen novac

Članove jedinice Catturandi moguće je vidjeti samo kad uhite mafijaša. Ljudi su bez imena i lica, a kada obavljaju posao na glavi nose fantomke kako bi osigurali da ih nitko ne identificira.

Manje ih je od 20, a skrivaju se iz očitog razloga. U prošlosti su primali prijetnje smrću, kozje glave slane ravno na njihovu kućnu adresu, i to nije bilo ugodno.

Neimenovani član skupine u 90-ima je dobio fotografiju svojih registratskih pločica prekriženu crvenim križem. Zbog prijetnji dio kolega napustio je skupinu, ali ne i on, a tijekom godina rizik od atentata se smanjio.

On i kolege često s kriminalcima koje prate razvijaju neobično intimne odnose. Prisluškivanje i praćenje može trajati desetljećima prije uhićenja.

'To je kao da živite s tim ljudima. Slušate njihove obiteljske probleme, gledate kako im djeca odrastaju i njihove emocije postaju vaše', priča dužnosnik.

U trenutku uhićenja pomiješani osjećaji

U svoja dva desetljeća rada, on je pomogao uhititi oko 300 članova mafije, uključujući i Giovannija Brusca, koji je oteo i mučio 11-godišnjeg sina drugog mafijaša koji ga je izdao. Dječaka je dao ubiti, a tijelo je stavio u kiselinu.

U trenutku uhićenja, priča, osjećaji mogu biti pomiješani. Javi se želja za postavljanjem brojnih pitanja onima koje uhićuju - zašto su ubijali, zašto to čine drugom ljudskom biću, ali mogućnosti za razgovor su ograničene.

I mafijaši koje privode reagiraju drugačije. Brusca je tako počeo plakati kao malo dijete, dok je Provenzano samo šutio, a onda šapnuo da ne znaju što rade.

Danas je najmoćniji talijanski mafijaš Matteo Messina Denaro, poznat i kao Diabolik. Nadimak je preuzeo od neuhvatljivog lopova u stripu. Glava sicilijanske mafije u bijegu je od 1993. godine, a policija vjeruje da živi u inozemstvu, možda u Južnoj Americi.

Jednom prilikom hvalio se da svojim žrtvama može ispuniti cijelo groblje.

Nisu moćni kao prije, ali i dalje su problem

Iako sicilijanska mafija nije moćna kao prije 20 godina, i dalje predstavlja problem za otok.

'Znaju da ne mogu ubijati ljude kao nekada, tako da je sada cijeli sustav evoluirao u zamršene mreže interesa u koje su upetljani politika, financije i sama struktura sicilijanskog društva', priča dužnosnik.

Nekima, osbito tinejdžerima i turistima, mafija i dalje ima romantičnu auru. Na ulicama Palerma nude se majice s motivima iz filma Kum, upaljači u obliku pištolja...

'Ti štandovi su paradoks, kao i ovaj grad. Želimo biti civilizirani kao i ostatak svijeta, ali nikako da se riješimo perverzne fascinacije kriminalnim podzemljem', kaže dužnosnik, prenosi BBC.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene