Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iskopani u 100 dana

TAJNI PODZEMNI TUNELI ZA OBRANU OD NACISTA Nije dozvolio da mu Nijemci plove pred nosom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Winston Churchill u jednom je momentu Drugog svjetskog rata naredio izgradnju supertajnih podzemnih tunela.

Mreža tajnih ratnih tunela u Doveru na jugoistoku Engleske, koje je u doba Drugog svjetskog rata dala iskopati tadašnja britanska vlada radi obrane od nacističke mornarice, otvorena je za posjetitelje kojima se pruža uvid u "prvu liniju obrane britanskog teritorija".

Pročitajte i ovo David Cameron i Penny Wong Jačanje suradnje Australija i Velika Britanija potpisale su sporazum o obrambenoj suradnji: "Moramo biti spremniji nego ikada prije" Ilustracija Kontraproduktivno Britanci imaju novu definiciju ekstremizma: Mogla bi ugroziti slobodu govora

Ogorčen što mu njemački ratni brodovi plove 'pred nosom' Winston Churchill naredio je gradnju tunela u srpnju 1940. te je u manje od 100 dana bio iskopan kompleks "Fan Bay Deep Shelter" 23 metara pod zemljom.

U njemu su 185 vojnika i četiri časnika topovima uzvraćali na napade nacističkih brodova.

PODZEMNI GRAD Tuneli koje je u najvećoj tajnosti gradila Jugoslavija otvaraju vrata

Godine 1950. tih 325 metara četvornih tunela bilo je napušteno, a 70-ih i potpuno zatvoreno sve do 2012. kada je kompleks otkupio National Trust, britanska agencija za očuvanje i ponovno stavljanje u funkciju povijesnih spomenika.

Nakon 18 mjeseci restauratorskih radova, 20. srpnja za javnost su otvoreni tuneli u koje posjetitelje vodi 125 stuba.

Danas pusti hodnici ojačani metalnim lukovima, vlažni zbog kondenzacije i sa stalnom temperaturom od 12 stupnjeva Celzijevih, nekada su bili pravi "mravinjak". U njima se vojni život odvijao koliko je to bilo moguće u ratnim uvjetima i pod zemljom o čemu svjedoče odbačeni telegrami, kuponi za klađenje i grafiti - a jedna od njih žali se na nestašicu toaletnog papira. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene