Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tajlanđani su danas izašli na parlamentarne izbore koji bi trebali obnoviti demokraciju u toj zemlji nakon prošlogodišnjeg državnog udara, ali za koje nije vjerojatno da će premostiti duboke političke podjele u Tajlandu.


Oko 45 milijuna Tajlanđana ima pravo glasa na izborima za koje samo rijetki očekuju da će riješiti probleme zemlje.

Vezani članci Zmija Zamalo doživjela infarkt za vrijeme vožnje, uljez joj se prikrao usred noći Puna prikolica Natovario gomilu sijena na prikolicu pa posustao već na prvom zavoju

Sva predizborna ispitivanja javnoga mišljenja predviđaju pobjedu, ali ne i apsolutnu većinu za Stranku vlasti naroda (PPP) koja podržava bivšeg tajlandskog premijera Thaksina Shinawatru, koji je zbačen u državnom udaru prije 15 mjeseci koji je protekao bez žrtava.

PPP, čiji je prioritet vratiti Thaksina iz samonametnutog
izbjeglištva u Londonu, u petak je izjavio kako bi se on mogao vratiti u veljači ako birači toj stranci izglasaju većinu u parlamentu koji ima 480 zastupnika.

Analitičari smatraju da će vojska i krugovi oko kralja, koje
Thaksinovi pristaše krive za udar, pokušati spriječiti vladu koju bi vodio PPP nastojeći diskvalificirati njezine kandidate ili uplesti stranku u pravne sporove.

Vojska i njezini pristaše bi, kako se očekuje, trebali poduprijeti
koaliciju koju bi vodila Demokratska stranka, glavna oporbena stranka tijekom Thaksinove petogodišnje vlasti.

Vođa državnog udara general Sonthi Boonyaratglin, sada zamjenik premijera u privremenoj vladi koju je imenovao nakon državnog udara u rujnu 2006., pozvao je Tajlanđane u subotu da glasuju za "dobre ljude koji su odani" monarhiji.

Kakao pristaše tako i protivnici Thaksina najavili su da će izaći na ulice ako budu smatrali da je druga strana nepošteno pobijedila na nedjeljnim izborima.

Analitičari drže kako bi prosvjedi na ulicama mogli potaknuti još jedan državni udar.

Nesigurnost je zabrinula kralja Bhumibola Adulyadeja, kojega
Tajlanđani poštuju, koji je pozvao vojsku i policiju da iskoriste
duhovnu "snagu" kako bi izvukli zemlju iz političke zbrke.

Prošlogodišnji državni udar, 18-ti u 75 godina demokracije, nije uspio ukloniti s političke scene Thaksina, etničkog Kineza i telekomunikacijskog milajardera koji je velikom većinom dobio izbore 2001. i 2005. uz pomoć populističke politike jeftine zdravstvene skrbi i pomoći seljacima.

Oporba je optuživala Thaksinov režim za korupciju.