Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Srbijanski predsjednik Boris Tadić izjavio je da će na sjednici Vijeća sigurnosti (VS) UN-a govoriti o srpskoj zajednici na Kosovu, perspektivi budućeg statusa Kosova , te braniti interese Srbije i tražiti modalitete za nastavak pregovaračkog procesa.


"Još jednom ću ponoviti da Srbija aspolutno ne prihvaća nikakvu neovisnost Kosova i da će poništiti svaku takvu odluku te pokrenuti pravne i diplomatske procese protiv takve odluke", rekao je Tadić prije odlaska u New York.

Vezani članci Ankete daju prednost Albinu Kurtiju Kosovo na izborima u kojima se nova generacija suprotstavlja staroj: "Mi dolazimo, oni odlaze" Slika nije dostupna Kosovo: 200.000 potpisa protiv dogovora o normalizaciji odnosa sa Srbijom

On je istaknuo da je dobra vijest za Srbiju da u VS "nema većine za bilo kakvu neovisnost Kosova".

Istaknuo je i da Kosovo nije jedinstven problem, već naprotiv, da u čitavoj regiji Balkana, Crnog mora, u Aziji i Africi ima sličnih problema pa bi neovisnost Kosova bila "presedan s neshvatljivo teškim posljedicama koje nitko ne može ovog trenutka izračunati".

Na pitanje o netom usvojenom akcijskom planu srbijanske vlade za slučaj proglašenja neovisnosti Kosova, Tadić je rekao da taj plan "ne uključuje nikakvo nasilje, ratna zbivanja i nove sukobe".

Rekao je i da taj plan ima elemente državne tajne, kako se namjere Srbije ne bi otkrivale onima koji se protive njezinim interesima na Kosovu.