Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Swoboda pozdravio sastanak Jandrokovića i Rupela

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku, austrijski socijalist Hannes Swoboda pozdravio je sastanak ministara vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije proteklog vikenda kao znak "za početak novih odnosa" između dviju zemalja, koji bi mogao deblokirati hrvatske pregovore s EU-om.

"Sastanak ministara vanjskih poslova vrlo je dobar znak za novi početak u odnosima između dviju zemalja i nužni korak za potporu pregovaračkom procesu između EU i Hrvatske", kaže se u izjavi koju je Swoboda objavio u ponedjeljak.

Pročitajte i ovo Marija Vučković, ministrica poljoprivrede 10 najvažnijh točaka Ministrica Vučković nakon sastanka s poljoprivrednicima: "Manje-više je sve uvaženo" Andrej Plenković i Dragan Čović snažna podrška Hrvatske Sastali se Plenković i Čović: "Otvaranje pristupnih pregovora BiH zajednički politički prioritet"

"Potreban je nastavak toga sastanka s detaljnim razgovorima za rješavanje otvorenih pitanja", dodaje Swoboda ističući da je potrebno pronaći rješenje i stvoriti uvjete za otvaranje pregovora o poglavlju ribarstva.

Pregovore u poglavlju ribarstva već godinu i pol dana blokira
Slovenija.

"Deblokiranje pregovaračkog procesa otvara mogućnost Hrvatskoj da se skoncentrira na svoje unutarnje obveze", rekao je Swoboda.

U subotu su se u Muenchenu sastali ministri vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije Gordan Jandroković i Dimitrij Rupel, a obojica su taj sastanak ocijenili vrlo pozitivnim i konstruktivnim u suprotnosti s napetim odnosima koji su vladali u posljednje vrijeme.

Rupel je tada izjavio da su razgovarali i o nekim "sitnicama koje su ostale otvorene još iz vremena prije hrvatskih izbora", odnosno o nastavku bledskog dogovora premijera Ive Sanadera i Janeza Janše o rješavanju graničnog spora "uz pomoć trećega".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene