Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Svjetski mediji: 'Otišao pjevač anđeoskog glasa, balkanska zvijezda'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pjevač anđeoskog glasa, balkanska pop zvijezda, makedonski pjevač nježnog izgleda i osmijeha - samo su neki su epiteta kojim domaći i inozemni mediji izvještavaju o smrti Toše Proeskog, koji je u utorak poginuo u prometnoj nesreći u Hrvatskoj.

Agencija AP navodi da je makedonska pop zvijezda i sudionik izbora za pjesmu Eurovizije poginuo na mjestu nesreće kada je njegov automobil udario u kamion na autocesti u blizini Nove Gradiške.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Skandal: Srpski Kurir laže o Toši Proeskom!? Slika nije dostupna Poginuo Toše Proeski, tijelo prebačeno u Makedoniju

Proeski je postao slavan izvan granica svoje zemlje kad je
predstavljao Makedoniju na Eurosongu 2004. godine, prenosi AP i dodaje da su njegove romantične balade osvojile srca obožavatelja diljem bivše Jugoslavije.

Podsjećajući da je Proeski održao niz humanitarnih koncerata,
njemačka novinska agencija posebno ističe da je preminuli makedonski pjevač bio regionalni veleposlanik UNICEF-a, agencije za zaštitu dječjih prava UN-a koja njegovu pjesmu "This World" koristi kao svoju himnu.

Reuters i AFP prenose atmosferu u njegovoj rodnoj Makedoniji, gdje je za srijedu, 17. listopada proglašen dan nacionalne žalosti.

Makedonska državna televizija prekinula je program kako bi objavila izvanrednu vijest o smrti Proeskog, a radio postaje cijeli dan puštaju pjesme s desetak objavljenih albuma, navodi Reuters i dodaje da ljudi na ulicama i učenici u školskim klupama u suzama tuguju za omiljenim pjevačem.

"Makedonija je u šoku", objavio je državni radio. "Ovo je najgori dan u mom životu. Ovo je nenadoknadiv gubitak za sve nas", prenosi AP riječi njegova skladatelja i prijatelja Grigora Koporova.

Slovenska novinska agencija STA donosi detaljnu biografiju pop
pjevača s klasičnom glazbenom naobrazbom koji je karijeru počeo s 15 godina, a prvi album objavio sa 18.

Rođen u Prilepu 25. siječnja 1981. godine, Proeski je prvi put
nastupio na jednom dječjem festivalu nakon kojeg niže uspjehe unutar i izvan granica svoje domovine.

Proeski je u posljednjih nekoliko godina trijumfirao na brojnim
glazbenim festivalima u Makedoniji, Srbiji, BiH i Hrvatskoj, a njegovi hitovi poput "Srce nije kamen", "Čija si" ili "Ako me pogledaš u oči" tjednima nisu silazili s prvih mjesta top lista.

Za hrvatsko tržište snima album na hrvatskom jeziku, a sudjeluje i na Hrvatskom radijskom festivalu na kojem pobjeđuje dvije godine zaredom, 2006. i 2007.

Posljednji album Proeskog "Igra bez granica" izašao je 1. kolovoza, a pjesma "Ubijaš me usnama" vrti se na svim radio stanicama i drži prva mjesta top lista.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene