Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pušteni na web

Svici s Mrtvog mora dostupni javnosti, doznajte njihove tajne!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svitci s Mrtvog mora napokon su dostupni javnosti i svatko može pročitati što piše u njima.

Zahvaljujući suradnji nacionalnog muzeja u Izraelu i Googlea svici s Mrtvog mora su objavljeni na internetu i svatko može proučavati tekstove napisane u pustinjskim špiljama prije dvije tisuće godina. Posjetitelji na stranici tako će virtualno moći listati stranicu po stranicu svitaka kao i prijevode na engleskom jeziku.

Pročitajte i ovo Pierbattista Pizzaballa Božićne svečanosti Očekuje se više od sto tisuća posjetitelja u Svetoj zemlji: Krenula je tadicionalna povorka do Betlehema Slika nije dostupna Komšić protiv Nakon Vučićeva potpisa: Sad i Dodik želi veleposlanstvo u Jeruzalemu, uskoro šalje i službeni prijedlog

Original se pak nalazi u trezoru jako osigurane zgrade u Jeruzalemu koja je sagrađena isključivo za čuvanje svitaka. Onaj tko ulazi mora imati tri različita ključa, magnetsku karticu i tajnu šifru.

Svici se sastoje se od oko 900 dokumenata, uključujući i tekstove iz hebrejske Biblije, koji su otkriveni između 1947. i 1956. godine u 11 špilja u okolici Kumrana u blizini drevnog naselja Khirbet Qumran, na sjeverozapadnoj obali Mrtvog mora.

Tekstovi su od velikog povijesnog i religijskog značenja jer  sadrže jedine poznate sačuvane kopije biblijskih dokumenata nastalih 100 godina pr. Kr. te sadrže dokaze o znakovitoj raznolikosti vjere i prakse unutar kasnog Drugog Hrama Judaizma. Napisani su na hebrejskom, aramejskom i grčkom jeziku, većinom na pergamentu, ali neki su napisani i na papirusu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene