Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Švicarski glasači podržali su novi zakon o prisluškivanju, što je pobjeda vlade koja tvrdi da u svijetu sve većeg nasilja tajne službe moraju imati šire ovlasti.


Predloženi zakon na referendumu podržalo je 65,5 posto glasača, pokazuju konačni rezultati.

Vezani članci Ledenjak u Švicarskoj Najgore otapanje švicarskih ledenjaka od početka mjerenja otkriva jezive tajne desetljećima zarobljene u ledu Referendum u Švicarskoj Švicarci izglasali kasniji odlazak radnica u mirovinu, najavljeni prosvjedi: "Ovo je pljuska svim ženama"

Švicarska policija i obavještajne službe imale su ograničene ovlasti u usporedbi s drugim razvijenim zemljama: prisluškivanje telefonskih razgovora i nadzor elektroničke pošte bili su prije zabranjeni bez obzira na okolnosti.

No novi zakon to će promijeniti.

Vlada ustraje na tome da nije bila svrha postavljanje sustava koji će prikupljati ogromnu količinu podataka, slično onome što je razvila američka Nacionalna sigurnosna agencija koja je na sebe privukla pažnju javnosti djelomice i zbog otkrića bivšeg zaposlenika Edwarda Snowdena.

"To nije sveopće prisluškivanje", rekao je zastupnik i potpredsjednik Kršćansko-demokratske stranke Yannick Buttet za televizijsku mrežu RTS kad su objavljeni rezultati.

"Radi se o tome da se obavještajnim službama prepusti da rade svoj posao", dodao je.

Švicarski ministar obrane Guy Parmelin rekao je da s novim mjerama Švicarska više "nije u podrumu međunarodnih standarda, već na gornjem katu".

Parmelin ustraje da švicarski sustav nije usporediv sa sustavom "SAD-a ili drugih velikih sila koje se bore da nađu pravu ravnotežu između privatnosti i sigurnosti.

Prisluškivanje telefonskih razgovora i nadzor elektroničke provodit će se samo odobrenjem saveznog suda, ministarstva obrane i vlade, prema tom zakonu. (Hina)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju