Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Javnost podijeljena

Evo zašto Švicarci izlaze na referendum

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Švicarci u nedjelju na referendumu odlučuju o ograničenju direktorskih plaća. Prema prijedlogu Mladih socijalista, raspon plaća u nekoj tvrtki ograničio bi se na najviše 1:12. Četiri dana uoči otvaranja birališta, švicarska javnost je podijeljena.

Švicarska radnici su među najbolje plaćenima na svijetu. S prosječnom godišnjom plaćom od gotovo 35.500 dolara zauzimaju četvrto mjesto. Međutim, Švicarska je i među najskupljim zemljama svijeta, a socijalni jaz je sve veći.

Pročitajte i ovo Nemo pobjednik - 1 The Code Tko je Nemo, pobjednik Eurosonga? "Nevjerojatno se ponosim cijelom našom zajednicom..." Slika nije dostupna Izlazne ankete Švicarci odgovorili NE na sva tri referendumska pitanja

Mladi socijalisti tvrde da je u proteklih dvadesetak godina omjer prosječne direktorske plaće u odnosu na prosječnu plaću porastao sa 6:1 na čak 43:1. Neki direktori u bankarskom sektoru primaju gotovo 1.200 puta više plaće od najniže rangiranih zaposlenika. Mladi socijalisti zato predlažu da se raspon plaća u nekoj tvrtki ograniči na najviše 12:1.

>>
Švicarci traže da država mjesečno SVAKOME daje 2500 franaka!

Samo četiri dana uoči referenduma Švicarci su podijeljeni. Nezadovoljstvo javnosti posljednjih godina izazvalo je spašavanje banaka državnim novcem. Unatoč gubicima, direktorima su isplaćivani golemi bonusi. Istodobno, u švicarskom proračunu su srezana izdvajanja za nezaposlene, zdravstvo, obrazovanje i mirovine. Zato je prije pola godine na referendumu već izglasana zabrana ekstremno visokih otpremnina. Dioničarima tvrtki također je dano pravo veta na velike novčane isplate menadžerima.

Ako prođe novi prijedlog, zakonodavni proces bi mogao potrajati nekoliko godina. Švicarska vlada i parlament biračima su preporučili da ga odbace. Protivnici tvrde da bi pozitivan odgovor na referendumu mogao pokrenuti egzodus visokokvalificiranih stručnjaka i kapitala iz zemlje. Međutim, analitičari se slažu da je, bez obzira na rezultat referenduma, poslovnom establishmentu upućena jasna poruka: dosta je nekontroliranog rasta direktorskih plaća.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene