Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ukinuta zabrana

Švedska dala zeleno svijetlo novim nuklearnim reaktorima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Švedski parlament je ukinuo 30 godina staru zabranu gradnje novih nuklearnih reaktora nakon rasprave u kojoj su se suprotstavljali argumenti o potrebi Švedske za izvorima energije s niskom emisijom ugljičnog dioksida i zabrinutost zbog atomske energije.

Novi će zakon dopustiti gradnju novih reaktora u postojećim elektranama od 1. siječnja 2011. kako bi se zamijenilo 10 starih reaktora koji još proizvode oko 40 posto švedske struje.

Pročitajte i ovo Ilustracija Velika prijetnja "Ako Ukrajina padne, ovo je sljedeća meta": Bivši general otkrio Putinov sljedeći cilj Ilustracija Čeka se ratifikacija Švedska korak bliže NATO-u: Poznato kada će ključna zemlja glasati o pristupanju

Zakon je prihvaćen sa 174 glasova za i 172 protiv a tri zastupnika nisu bila nazočna. Zakonu su se protivili zastupnici iz lijevog centra koji je najavio i da će ga mijenjati ako pobijedi na izborima u rujnu.

Šveđani su na referendumu 1980. godina glasovali za uklanjanje postojećih reaktora do 2010. godine no 1997. Švedska je odustala od planova za isključivanje atomske energije. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene