Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nesretno biračko tijelo

Sve manje Amerikanaca vjeruje u Obamino vodstvo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Amerikanci sa sve većim pesimizmom gledaju na stanje u zemlji i sve manje vjeruju u vodstvo predsjednika Baracka Obame

Nova anketa lista The Wall Street Journal i TV mreže NBC News, u kojoj Obama ima najnižu potporu od početka mandata - 45 posto, također je pokazala rastuću zabrinutost zbog naftne mrlje u Meksičkom zaljevu i njezin negativan utjecaj na gospodarstvo i okoliš, te većinsku potporu građana za jaču regulaciju naftne industrije.

Pročitajte i ovo Brinu li političari o siromašnima? Dnevnik Nove TV pita Brinu li političari dovoljno o siromašnima? Pogledajte kako ste glasali Predizborni skup Domovinskog pokreta anketa Dnevnika Nove TV Treba li Domovinski pokret koalirati s ljevicom? Pogledajte kako ste glasali

Čak 62 posto Amerikanaca smatra da je zemlja na krivom putu, što je najviše od razdoblja prije izbora 2008., dok samo 33 posto vjeruje da će se stanje gospodarstva poboljšati tijekom idućih 12 mjeseci, prema 46 posto koliko je u to vjerovalo prije godinu dana. S povećanjem tjeskobe zbog stanja nacije, potpora za Obamu i druge izabrane dužnosnike opada. Po prvi puta, više ljudi ne odobrava Obamin rad (48 posto), od onih koji ga odobravaju (45 posto). Čak 57 posto birača radije bi izabralo novu osobu za Kongres nego da ponovno biraju svoje lokalne predstavnike, što je najveći udio u zadnjih 18 godina.

Rezultati pokazuju 'stvarno ružno raspoloženje i nesretno biračko tijelo', ocijenio je demokratski stručnjak za anketiranje Peter Hart, koja je proveo WSJ/NBC anketu s republikanskim anketarom Billom McInturffom. 'Mislim da birači samo traže promjenu, a to znači loše vijesti za izabrane predstavnike, posebno za demokrate', dodao je Hart. McInturff je kazao da je raspoloženje birača otvrdnulo zbog nezadovoljstva stanjem gospodarstva i zbog naftne mrlje, te da 'trebaju ogromni, seizmički politički poremećaji za promjenu smjera tih moćnih sila prije kongresnih izbora u studenom'.

Veliki gubici u studenom

Za demokrate, rezultati ankete najavljuju potencijalno velike gubitke u studenome. Obje su stranke prisiljene nositi se s velikim valom protivljenja ustaljenom političkom poretku, koji predstavlja konzervativni 'Tea party' pokret, nazvan po pobuni američkih kolonista protiv britanske vladavine u Bostonu 1773. No, oporbeni republikanci su kroz snažno prikupljanje donacija i novačenje svježih kandidata, doveli u pitanje dovoljno zastupničkih mjesta u Predstavničkom domu i Senatu, da se ta stranka može realno nadati osvajanju većine u oba doma, ističe WSJ.

Podrška za Obamu i njegovu Demokratsku stranku u najvećem je opadanju među biračima centra, nezavisnim biračima. No, Obami se osipa i njegova biračka baza, jer je u anketi 17 posto demokratskih birača iskazalo neslaganje s načinom na koji on obavlja predsjedničku dužnost, što je najviša razina u njegovom mandatu. Potpora Obami opala je među Hispanicima, te među stanovnicima malih mjesta, bjelkinjama i starijim osobama. Afroamerikanci ostaju najčvršći dio Obamine biračke baze, s 91 posto koji odobravaju njegov rad. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene