Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NASA objavila

Sve je više dokaza da se ispod površine Plutona krije ogroman ocean

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sve je više dokaza da patuljasti planet Pluton krije više nego se to znanstvenicima činilo svih ovih godina. Gomila se sve više dokaza koju ukazuju na to da se ispod površine Plutona krije toliko vode, koliko u najmanju ruku imaju svi oceani na Zemlji.

Snimke i podaci s NASA-ine letjelice New Horizons, koje obrađuju znanstvenici sa Sveučilišta Jons Hopkins u SAD-u, indiciraju da se Pluton davno u prošlosti prevrnuo preko svoje osi, što je bio rezultat velkih plimnih sila između njega i njegovog mjeseca Charona, kau u NASA-i.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Klizi ŠTO JE OVO? Na površini Plutona snimljen misteriozni objekt Slika nije dostupna Stigle s New Horizona Nasa objavila spektakularne nove snimke Plutona

New Horizons letjelica kružila je u orbiti oko Plutona četiri godine, prije nego li je namjerno srušena na njega. Godine 2015. New Horizons je napravio i dotad nezabilježen prelet pored Plutona te poslao nevjerojatne snimke površine Plutona u dosad nezabilježenim detaljima.

No, vratimo se na dokaze o oceanu ispod smrznute površine Plutona. "Tamo je velika eliptična rupa u tlu pa višak težine se mora skrivati negdje ispod površine, a ocean je prirodan način kako se to može postići", ističe Francis Nimmo Sa Sveučilišta California u Santa Cruzu, glavni autor studije objavljene ovog tjedna u prestižnom znanstvenom časopisu Nature.

Studija se fokusira na 960 kilometara dug, 400 kilometara širok i 3,2 kilometra dubok bazen na Plutonu, nazvan Sputnik Planitia, po ruskom satelitu, čijim je lansiranjem 1957. godine službeno počelo svemirsko doba. Taj prirodni bazen nalazi se na lijevom dijelu Plutonove regije srcolikog oblika.

Ako se pitate kako je moguće da Pluton, koji je od Sunca udaljen 40 puta dalje nego Zemlja, može imati tekuću vodu, znanstvenici pojašnjavaju da taj patuljasti planet još uvijek ima dovoljno radioaktivne topline u sebi da drži vodu tekućom ispod njegove površine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene