Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prava epidemija

Sve veći broj karcinoma zbog oralnog seksa: "To je veći rizik i od pušenja!"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Znanstvenici su utvrdili razlog pojačanog obolijevanja od raka grla u posljednjih 20 godina u Velikoj Britaniji i SAD-u.

U posljednja dva desetljeća raste broj oboljelih od raka grla u Velikoj Britaniji i SAD-u, a zbog sve većeg broja stručnjaci tu pojavu nazivaju pandemijom.

Čak 70 posto oboljelih od raka grla pripisuje se HPV-u, virusu koji se prenosi spolnim putem, a povezuje se s više oblika raka, kazao je Hishman Mehanna s britanskog Sveučilišta u Birminghamu.

Pročitajte i ovo Cijepljenje u Hrvatskoj - 1 Uzima maha Liječnici upozoravaju na zabrinjavajući trend u svijetu, koji bi mogao vratiti neke zarazne bolesti. Kakva je situacija u Hrvatskoj?

Mehanna ističe da je veći rizik obolijevanja od raka grla kod osoba koje imaju više seksualnih partnera, a pogotovo kod onih koji češće prakticiraju oralni seks. Najveći je to rizik, čak i veći od pušenja, nezdrave prehrane ili alkohola.

Velik je porast raka koji se zove orofaringeus, najčešći tip raka grla, koji se pojavljuje u krajnicima i stražnjem dijelu grla.

Pročitajte i ovo Alarm zbog debljine - 3 epidemija debljine Prijeti nam cunami dijabetesa tipa 2, rakova i raznih vrsta kardiovaskularnih bolesti

HPV uzrokuje infekcije u stražnjem dijelu grla ili blizu krajnika, a iako u većini slučajeva te infekcije prođu same od sebe, mogu uzrokovati i rak.

"Oni sa šest ili više životnih partnera za oralni seks imaju 8,5 puta veću vjerojatnost da će razviti orofaringealni rak od onih koji ne prakticiraju oralni seks", napisala je u The Conversationu.

Svake godine u SAD-u se dijagnosticira više od 50 tisuća slučajeva raka usne šupljine ili ždrijela, što uzrokuje više od 10 tisuća smrtnih slučajeva godišnje. Međutim, broj slučajeva raste, do 1,3 posto godišnje u žena i 2,8 posto u muškaraca, prema Američkom društvu za rak.

Pročitajte i ovo Katarina Kovačević, medicinska sestra - 1 Svjetski dan hemofilije Znate li koja je najveća opasnost za ljude koji imaju ovu rijetku bolest? "Roditelje i djecu moramo naučiti da ih čuvaju"

U Ujedinjenom Kraljevstvu svake je godine više od 12 tisuća oboljelih od raka glave i raka grla, od čega ih umire četiri tisuće, piše Daily Mail.

"Više od 90 posto karcinoma povezanih s HPV-om moglo bi se spriječiti cjepivom protiv HPV-a, no unos cjepiva i dalje je ispod optimalnog", zaključio je znanstvenik u Zdravstvenom centru Henry Ford u Detroidu Eric Boakye.

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene