Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svjetski dan hemofilije

Znate li koja je najveća opasnost za ljude koji imaju ovu rijetku bolest? "Roditelje i djecu moramo naučiti da ih čuvaju"

Aktualno Galerija Katarina Kovačević, medicinska sestra - 1 Katarina Kovačević, medicinska sestra - 1 Foto: DNEVNIK.hr Viktorija Bednjanec, reporterka Dnevnika Nove TV Viktorija Bednjanec, reporterka Dnevnika Nove TV Foto: DNEVNIK.hr Katarina Kovačević, medicinska sestra - 2 Katarina Kovačević, medicinska sestra - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Obilježavanje Dana hemofilije Galerija 1/4 >>
Obilježava se Svjetski dan hemofilije, a inicijativi se godinama pridružuje i Hrvatska. O toj je temi reporterka Viktorija Bednjanec razgovarala s medicinskom sestrom Katarinom Kovačević.

Povodom Svjetskog grada hemofilije četiri velika hrvatska grada postali su dio takozvane "Light it up red" kampanje. U sklopu nje različite prirodne i arhitektonske znamenitosti osvijetljene su crvenom bojom pa je tako u Zagrebu obojen Meštrovićev paviljon.

Odande se uživo u Dnevnik Nove TV javila reporterka Viktorija Bednjanec, koja je o borbi protiv hemofilije razgovarala s medicinskom i časnom sestrom Katarinom Knežević.

"Hemofilija je rijetka bolest zgrušavanja krvi. Prenose ju majke, u većini slučajeva na mušku djecu. Što se u ranijoj dobi otkrije, to je oblik teži. Postoje i lakši i umjereniji oblici, a djecu s njom je najvažnije zaštiti od ozljeda", rekla je Knežević.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uspjeh Dnevnika Nove TV i Provjerenog Vukovarski leptirići napokon mogu normalno raditi i pomagati djeci poput Marka

Bednjanec ju je zatim pitala kako pomaže ljudima koji tu bolest imaju.

"U početku počinjemo s edukacijom roditelja, a zatim i djece. Kada je dijete spremno za to, počinjemo ga educirati kako da si primijeni lijek", odgovorila je pa dodala: "Na početku lijek primaju u bolničkim uvjetima, a nama je cilj da što prije lijek počnu primati u kućnim uvjetima."

Na kraju je Knežević rekla da, iako ih se često povezuje s hemofilijom, porezotine ne predstavljaju najveću prijetnju za oboljele.

"Najveća krvarenja se događaju u zglobovima. Roditelje i djecu moramo naučiti da ih čuvaju", ustvrdila je na kraju razgovora uživo.

Pročitajte i ovo Udruga Vukovarski leptirići - 1 Žele potaknuti donacije Vukovarska udruga koja se bori za prava djece s teškoćama u razvoju predstavila pjesmu ''Leptiri''

Osim Zagreba, u akciji sudjeluju Osijek, Rijeka i Split. U listopadu će Hrvatsko društvo hemofiličara biti domaćin Europskog konzorcija hemofilije koji će se održati u Zagrebu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene