Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Svaki stoti Amerikanac u zatvoru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od jedne odrasle osobe od 100 nalazi se iza rešetaka u Sjedinjenim Državama koje imaju najveću zatvorsku populaciju planeta, pokazali su rezultati istraživanja Centra Pew objavljeni u petak.

Stanje među crnom populacijom još je dramatičnije, jer prema nalazima istraživanja, na svakih se devet mladih crnih muškaraca po jedan nalazi u zatvoru.

Pročitajte i ovo HGSS, ilustracija (Foto: HGSS) - 3 TRAŽILI GA HGSS I VATROGASCI Tragičan kraj velike potrage: Pronađeno beživotno tijelo američkog turista koji je nestao kod Omiša Dubrovačke zidine (Foto: Arhiva/Dnevnik.hr) - 1 Preživio pad, nalazi se u bolnici Američki turist pao s dubrovačkih zidina, policija istražuje okolnosti nesreće

Zatvorska populacija je prošle godine u SAD-u iznosila oko 2,3 milijuna ljudi od 230 milijuna stanovnika što predstavlja najvišu stopa u američkoj povijesti, prema Pew Centeru.

Za usporedbu Kina je s više od milijarde stanovnika na drugom mjestu s 1,5 milijuna zatvorenika, nakon koje slijedi Rusija s 890.000 zatvorenika, precizira izvješće.

Zapanjuju statistike među manjinama: dok se jedan bijeli Amerikanac od 106 nalazi u zatvoru, tamo se nalaze i svaki 36. Hispanoamerikanac i svaki 15. Afroamerikanac.

Muškarci su deset puta češće u zatvoru od žena ali i njihova
zatočenja su sve češća.

Postroženje zakona, uz mjere kojima se bitno produžava boravak u zatvoru za ponovljene počinitelje, doveli su do eksplozije zatvorske populacije, bitno više nego povećanje kriminaliteta, navodi izvješće.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene