Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Sloveniji se sutra održavaju parlamentarni izbori na kojima se odlučuje hoće li vladu slijedeće četiri godine i dalje voditi aktualni premijer Janša ili njegov glavni suparnik na izborima Borut Pahor.


Prema posljednjim anketama Janšini Slovenski demokrati (SDS) i Pahorovi Socijalni demokrati (SD) vrlo su izjednačeni, a prognoze su da bi te dvije stranke mogle osvojiti između 26 i 30 posto glasova.

Vezani članci Testiranje na koronavirus, ilustracija I susjedi imaju problema s malim interesom za cijepljenje, uvode posebnu vrstu ''kazne'' za necijepljene Pojačan promet prema moru - 3 Udarni turistički vikend: Na ulazak u Sloveniju čeka se satima, gužve i prema moru

Onaj tko dobije više glasova trebao bi biti imenovan mandatarom nove vlade na prijedlog predsjednika republike, što onda mora potvrditi parlament natpolovičnom većinom, s najmanje 46 od 90 glasova. Nakon toga, mandatar pristupa formiranju koalicijske vlade koja također treba dobiti natpolovičnu većinu u parlamentu.

Na izborima za 90 zastupničkih mjesta kandidira oko 1.100 kandidata. Glasuje oko 1.700.000 državljana s pravom glasa, među njima i skoro 50.000 onih koji žive u inozemstvu.

Birališta su otvorena od 7 do 19 sati, kada će biti objavljena dvije postizborne projekcije glavnih televizijskih postaja, a nepotpune službene rezultate državna će izborna komisija objavljivati tijekom noći i u ponedjeljak.

Ukoliko se očekivanja o tijesnom rezultatu dviju vodećih stranaka potvrde i ako razlika među njima bude manja od jedan posto, moglo bi se dogoditi da će za odluku o izbornom pobjedniku biti potrebno pričekati glasove iz inozemstva koji moraju pristići u roku tjedan dana.

Državno izborno povjerenstvo tijekom nedjelje objavit će i broj birača koji su izašli na birališta u jutarnjim i popodnevnim satima. Većina najava predviđa da će na izbore izaći između 65 i 75 posto glasača, među ostalim i zbog toga jer je broj onih koji su proteklih dana prijevremeno glasovali (jer u nedjelju neće biti u mjestu stanovanja) bio dva do tri puta veći nego što je na ranijim parlamentarnim izborima bilo uobičajeno.

Većina promatrača očekuje da će sastavljanje nove vladajuće koalicije biti vrlo teško i da će potrajati. Do izbora nove vlade i njena potvrđivanja u parlamentu sadašnja vlada nastavlja obavljati tekuće poslove.

Izglede za dobivanje mjesta u parlamentu ima od šest do osam stranaka, a na posebnim izborima na kojima glasuju samo pripadnici talijanske i mađarske narodnosti biraju se dva njihova zastupnika.

Ovogodišnju kampanju pred parlamentarne izbore obilježila je najprije kampanja protiv "tajkunske privatizacije" koju je forsirala Janšina stranka, a onda afera Patria za koju je sadašnji premijer izrazio sumnju ju je lansirala oporba.