Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sutra u Sloveniji četvrti po redu parlamentarni izbori

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Sloveniji se sutra održavaju parlamentarni izbori na kojima se odlučuje hoće li vladu slijedeće četiri godine i dalje voditi aktualni premijer Janša ili njegov glavni suparnik na izborima Borut Pahor.

Prema posljednjim anketama Janšini Slovenski demokrati (SDS) i Pahorovi Socijalni demokrati (SD) vrlo su izjednačeni, a prognoze su da bi te dvije stranke mogle osvojiti između 26 i 30 posto glasova.

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj Slika nije dostupna Janša je za prijevremene izbore Slovenska vlada ostala bez većine

Onaj tko dobije više glasova trebao bi biti imenovan mandatarom nove vlade na prijedlog predsjednika republike, što onda mora potvrditi parlament natpolovičnom većinom, s najmanje 46 od 90 glasova. Nakon toga, mandatar pristupa formiranju koalicijske vlade koja također treba dobiti natpolovičnu većinu u parlamentu.

Na izborima za 90 zastupničkih mjesta kandidira oko 1.100 kandidata. Glasuje oko 1.700.000 državljana s pravom glasa, među njima i skoro 50.000 onih koji žive u inozemstvu.

Birališta su otvorena od 7 do 19 sati, kada će biti objavljena dvije postizborne projekcije glavnih televizijskih postaja, a nepotpune službene rezultate državna će izborna komisija objavljivati tijekom noći i u ponedjeljak.

Ukoliko se očekivanja o tijesnom rezultatu dviju vodećih stranaka potvrde i ako razlika među njima bude manja od jedan posto, moglo bi se dogoditi da će za odluku o izbornom pobjedniku biti potrebno pričekati glasove iz inozemstva koji moraju pristići u roku tjedan dana.

Državno izborno povjerenstvo tijekom nedjelje objavit će i broj birača koji su izašli na birališta u jutarnjim i popodnevnim satima. Većina najava predviđa da će na izbore izaći između 65 i 75 posto glasača, među ostalim i zbog toga jer je broj onih koji su proteklih dana prijevremeno glasovali (jer u nedjelju neće biti u mjestu stanovanja) bio dva do tri puta veći nego što je na ranijim parlamentarnim izborima bilo uobičajeno.

Većina promatrača očekuje da će sastavljanje nove vladajuće koalicije biti vrlo teško i da će potrajati. Do izbora nove vlade i njena potvrđivanja u parlamentu sadašnja vlada nastavlja obavljati tekuće poslove.

Izglede za dobivanje mjesta u parlamentu ima od šest do osam stranaka, a na posebnim izborima na kojima glasuju samo pripadnici talijanske i mađarske narodnosti biraju se dva njihova zastupnika.

Ovogodišnju kampanju pred parlamentarne izbore obilježila je najprije kampanja protiv "tajkunske privatizacije" koju je forsirala Janšina stranka, a onda afera Patria za koju je sadašnji premijer izrazio sumnju ju je lansirala oporba.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene