Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sutra počinje hadž, u Meku stiglo 1,6 milijuna muslimana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od 1,6 milijuna muslimana iz cijelog svijeta i stotine tisuća Saudijaca prepremaju se za hadž, hodočašće koje sutra počinje u Meki.

Saudijske vlasti poduzele su obimne mjere kako bi jamčile sigurnost i izbjegle ponavljanje tragičnih ljudskih stampeda izazvanih panikom, poput onih kada je 2006. godine poginulo 364 osoba, a 2004. godine njih 251.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Više od 800 ozlijeđenih Najmanje 700 mrtvih u stampedu hodočasnika Slika nije dostupna Počeo hadž u Meki

Najteža se nesreća dogodila u srpnju 1990. u Mini kada se 1,426 hodočasnika, uglavnom azijskog porijekla, ugušilo u tunelu, vjerojatno zbog kvara na sustavu ventilacije.

Saudijski ministar unutarnjih poslova princ Nayef Ben Abdel Aziz, predsjednik visokog povjerenstva za hadž, nadgledao je pripreme za hodočašće.

'Saudijska Arabija mobilizirala je sve svoje sigurnosne snage kako bi hadž prošao bez incidenata. Ne očekujemo nikakvih većih problema', rekao je Aziz.

Za pomoć hodočasnicima ukupno je angažirano 11 tisuća medicinskih djelatnika, u 21 bolnici i 145 priručnih ambulanti u Meki, Mini i na brdu Arafat, u kojima je pripremljeno 4,200 kreveta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene