Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na hodočasničkom su se obredu, hadžu, u Meki okupile stotine tisuća vjernika.


Prometna je gužva golema, a gotovo stotinu tisuća policajaca osigurava hadž. Medicinska ekipa za prvu pomoć ima oko 20 tisuća ljudi, kako zbog opasnosti od stampeda, tako i zbog straha od širenja nove gripe. Unatoč pozivima vlasti, mali je broj vjernika nosio zaštitne maske.

Vezani članci Parkiranje Svi s uzbuđenjem pratili kako će se izvući s parkirnog mjesta, ova snimka gleda se na rubu sjedala Slika nije dostupna Meka: vjernici se popeli na goru Arafat, iranski hodočasnici prosvjeduju

>> Više od dva milijuna muslimana uputilo se na planinu Arafat

Na ulazu u dolinu Minu postavljene su termičke kamere radi otkrivanja hodočasnika s povišenom temperaturom. 'Poduzeli smo brojne mjere predostrožnosti u slučaju svinjske gripe. Doveli smo savjetnike za zarazne bolesti. Odredili smo područja izolacije u slučaju zaraze. U hitnim slučajevima, oboljeli od svinjske gripe bit će pregledani u posebnom području', rekao je Avad al Bašri, direktor bolnice u Meki. Međutim prvog dana Hadža hodočasnici su se suočili s neočekivanim problemom obilnom kišom i poplavama. Saudijske su vlasti zatvorile cestu iz Džede prema Meki,a blokirane su ostale tisuće hodočasnika.

Hadž je među najvećim vjerskim okupljanjima na svijetu. Jedan je od pet stupova Islama i svaki musliman koji je financijski i fizički sposoban mora sudjelovati u hodočašću bar jednom u životu. Ove godine očekuje se oko tri milijuna sudionika. Polovica iz inozemstva.