Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sukobi sve žešći, trećina ubijenih djeca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Borci Hezbolaha i izraelski vojnici žestoko su se u četvrtak sukobili u južnom Libanonu u Marun al Rasu, i više desetaka boraca Hezbolaha, a prema katarskoj tv postaji Al-Jazeeri, koja citira dopisnika u Jeruzalemu, tri su izraelska vojnika ubijena a tri ranjena u sukobima.

Glavni tajnik UN-a Kofi Annan pozvao je na hitan prekid sukoba između Izraela i Libanona kako bi se spriječilo daljnje pogibije i stradanja nevinih civila.

Pročitajte i ovo Ilustracija Odgovor na napad na bazu U Iraku ubijen visoki zapovjednik Kataib Hezbolaha: Osveta za smrt američkih vojnika Ilustracija Suspenzija Irački militanti više neće napadati Amerikance na Bliskom istoku, oglasio se Pentagon

Okončanje sukoba također bi omogućilo humanitarnim djelatnicima da dođu do onih kojima je potrebna pomoć, a "diplomaciji bi dalo šansu da razradi paket mjera koje bi dovele do trajnog rješenja za trenutačnu krizu", rekao je Annan Vijeću sigurnosti UN-a. 

UN je objavio da su trećina ubijenih u desetodnevnom napadu Izraela na Libanon djeca.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice idućeg će tjedna posjetiti Bliski istok, objavio je u četvrtak glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack.

- Ona namjerava otputovati u regiju...idućeg tjedna, izjavio je
McCormack te dodao da će o detaljima njene turneje izvijestiti kad se dogovore sve pojedinosti posjeta pojedinim zemljama.

Dvojicu televizijskih izvjestitelja i njihove libanonske asistente koji su u četvrtak snimali u središtu Bejruta oteli su članovi Hezbolaha, izvijestila je policija.

- Novinska ekipa upravo se spremala snimati u javnom parku Sanayeh u središtu grada, u kojemu se okupljaju mnogi izbjeglice. Članovi Hezbollaha odveli su ih pod sumnjom da su špijuni, rekao je predstavnik policije ne želeći reći koje su nacionalnosti novinari i za koju su tv-kuću radili.

Papa Benedikt XVI. pozvao je da nedjelja bude dan molitve za prekid vatre između Izraela i Libanona, objavio je u četvrtak ured za tisak Svete Stolice.

- Libanonci imaju pravo da se poštuje nacionalni suverenitet njihove zemlje, a Izraelci imaju pravo živjeti u miru u njihovoj državi, kao što i Palestinci imaju pravo na vlastitu slobodnu i suverenu domovinu, stoji u priopćenju. 

Predsjednici političkih skupina u Europskom parlamentu izrazili su u četvrtak potporu slanju
međunarodnih stabilizacijskih snaga u Libanon uz sudjelovanje EU-a, a Europska je komisija donijela odluku o humanitarnoj pomoći žrtvama sukoba u toj zemlji u visini od 10 milijuna eura.

Devet zemalja organizira operacije evakuacije svojih građana blokiranih u Libanonu preko Turske, priopćilo je u četvrtak tursko ministarstvo vanjskih poslova.Evakuiraju se građani SAD-a, Švedske, Njemačke, Argentine, Australije, Brazila, Kanade, Meksika i Moldavije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene