Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sukob policije i prosvjednika na sastanku G20

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prosvjed protiv sastanka 20 svjetskih ekonomskih sila u Melbourneu prerastao je u nasilje kada su aktivisti prevrtali policijske barikade, bacali boce i razbili prozore na jednom policijskom vozilu.

Ipak, glavnina demonstracija na kojima se okupilo oko 5.000 ljudi protekla je mirno, u karnevalskoj atmosferi u kojoj su skupine prosvjednika izvikivale slogane poput "Stop G20" i "Povucite vojnike iz Iraka"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna G20 u Pittsburgu VIDEO: Prosvjednike rastjerali suzavcem i gumenim mecima Slika nije dostupna Summit G20 Joe Biden apelirao na prosvjednike: Dajte nam priliku

No, oko 20 prosvjednika, odjevenih u bijele kute i s kukuljicama preko glave, kretalo se od jedne do druge barikade i sukobljavalo s policijom.

Razbili su prozore i natrpali smećem jedno policijsko vozilo koji je bio dio barikade oko hotela u središtu grada gdje se održava sastanak ministara financija i guvernera središnjih banaka skupine G20.

Policija je zatvorila neke dijelove drugog po veličini australskog grada kako bi spriječila prosvjednike da ometu dvodnevni sastanak, poučeni iskustvom antiglobalizacijskih prosvjeda tijekom održavanja Svjetskog ekonomskog foruma u Melbourneu 2000. godine.

Skupina G20 okuplja 20 industrijaliziranih i zemalja u razvoju, od svjetskih sila kao što su Sjedinjene Države i Kine do država poput Meksika i Indonezije. Sastanci se održavaju svake godine kako bi se raspravilo stanje u svjetskoj ekonomiji i trgovini.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene