KNM Helge Ingstad (Foto: Forsvaret)
KNM Helge Ingstad (Foto: Forsvaret) Foto: Forsvaret

Najmanje je sedam ljudi ozlijeđeno u pomorskoj nesreći u kojoj su se sudarili tanker pun nafte i vojni brod.


Incident se dogodio kod zapadne obale Norveške u četiri sata ujutro, a prema prvim podacima, nije došlo do curenja nafte iz brodova.

Vezani članci Pomorska nesreća u Japanu - 1 Prevrnuo se teretni brod s 43 člana posade, spašen jedan pomorac: "Motor je otkazao nakon udara vala i brod se prevrnuo" Mauricijusu prijeti ekološka katastrofa Već dva tjedna curi nafta iz nasukanog tankera, ekolozi panično upozoravaju: "Ovo bi mogla biti najgora ekološka kriza u povijesti"

Evakuirano je 137 članova posade iz vojnog broda KNM Helge Ingstad nakon što je u njega počela ulaziti voda, javlja portal NRK.

"Vojni brod oštećen je i nestabilan, u njega ulazi voda, pa su oko njega tegljači", priopćeno je iz lokalne policije.

"Radimo punom snagom i svim raspoloživim resursima kako bismo spasili vojni brod", izjavio je glasnogovornik oružanih snaga Ivan Moen. "Vojni brod izgubio je kontrolu i došlo je do nesreće", izjavio je Eirik Valle iz norveškog centra za spašavanje.

"Ozlijeđeno je sedam članova posade s vojnog broda. Na tankeru su u trenutku nesreće bila 23 člana posade i oni su svi u redu", dodao je.

Tanker Sola TS u trenutku nesreće prenosio je 625 tisuća litara sirove nafte i upravo je napustio terminal Sturme. Spasilačke službe priopćile su da na njemu nema većih oštećenja.