Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosvjedi ne jenjavaju

U sudanskim prosvjedima ubijen student, zabranjene novine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Diljem Sudana sve je veći broj prosvjednika koji se sukobljavaju s policijom. Policija je zabranila i tiskanje novina.

Mohamed Abdelrahman, sudanski student prva je žrtva prosvjeda u toj zemlji. Mladić je preminuo u noći sa nedjelje na ponedjeljak od ozljeda zadobivenih u prosvjedima protiv vlade u gradu Omdurmanu.

Pročitajte i ovo Britanac prvi pretrčao cijelu dužinu Afrike Prešao 16.000 kilometara Britanac prvi pretrčao cijelu dužinu Afrike: Putem je bio opljačkan i otrovao se hranom Slon, ilustracija tragedija Slon napao skupinu turista: Jedna žena poginula, ima ozlijeđenih

I u sudanskom glavnom gradu Khartoumu, policija se obračunala sa studentima koristeći silu i suzavac, kako prenosi Reuters. 'Medicinski izvori potvrdili su da je student preminuo jučer od zadobivenih ozljeda', izjavio je Yasir Arman, dužnosnik Sudanskog narodnog oslobodilačkog pokreta, južnosudanske stranke koja se zalaže za odvajanje i nezavisnost južnog djela zemlje.

>> Ne žele svi hrvatski državljani napustiti Egipat

Policija je također blokirala tiskanje i objavljivanje dvaju novina, opozicijskog Ajras al-Huiya i nezavisnih novina al-Sahafa. Prema navodima novinara do intervencije je došlo zbog objavljivanja vijesti o nedjeljnim prosvjedima.

Stradali mladić prozvan mučenikom?

Prosvjednici, koje podupire više od 16.000 ljudi koristeći društvene stranice poput Facebooka, prozvali su preminulog mladića svojim mučenikom i najavili su nastavak prosvjeda diljem zemlje.

Sudan, najveća afrička zemlja, nalazi se u teškom ekonomskom stanju opterećena rastućom inflacijom i odvajanjem južnog dijela zemlje od sjevera. Podsjećamo, u nedavno održanom referendumu gotovo 4 milijuna glasača odlučili su da se južni dio zemlje, bogat naftom i naseljen pretežno kršćanskom populacijom, odvoji od ostatka zemlje. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene