Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Općinski sud u Trstu u petak se proglasio nenadležnim za slučaj tužbe 711 štediša nekadašnje Ljubljanske banke koji su pred civilnim sudom u tom gradu zahtijevali isplatu svoje devizne štednje, javila je Slovenska tiskovna agancija STA.


STA javlja da su vijest potvrdili i u odvjetničkoj kući Volli koja
je pred tim sudom zastupala skupinu štediša nekadašnje Ljubljanske banke Zagreb, čije je punomoći skupio opatijski poduzetnik Božidar Vukasović.

Vezani članci Slika nije dostupna Slovenija nema informacija o odbijenici iz Basela Slika nije dostupna Jandroković: Proučit ćemo odgovor baselske banke

Odvjetnička kuća navodi da još proučava dobiveno rješenje suda koje obuhvaća više od pedeset stranica, te da će u roku nekoliko dana odlučiti o mogućoj žalbi.

Vukasovićeva skupina štediša pred sudom u Trstu, gdje postoji poslovnica Ljubljanske banke, postupak je pokrenula 30. rujna 2003. godine jer je slovenskim ustavnim zakonom iz 1994. godine osnovana Nova Ljubljanska banka (NLB) koja je preuzela samo aktivu "stare" LB u Sloveniji i inozemstvu, dok su potraživanja štediša izvan Slovenije "zamrznuta", odnosno prebačena u sukcesijske pregovore o bivšoj Jugoslaviji. 

Istim zakonom suspendirano je i rješavanje tužbi štediša
protiv banke pred slovenskim sudovima. Vukasovićeva tužba odnosila se i na staru i novu Ljubljansku banku, s argumentom da "nova" Ljubljanska banka u Trstu nije promijenila ni porezni broj pod kojim je djelovala u Italiji nego je i nakon 1994. godine koristila broj "stare" Ljubljanske banke.