Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv 12 radikalnih islamista iz BiH koje se tereti za sudjelovanje u ratu na području Sirije i Iraka te potpori terorističkoj organizaciji Islamskoj državi, priopćeno je iz Suda BiH.


Prema navodima optužnice optuženi su u drugoj polovini 2013. i 2014., kao pripadnici vehabijske zajednice u nekoliko gradova i mjesta na području Bosne i Hercegovine prikupljali sredstva te su napustili zemlji kako bi se priključili terorističkoj organizaciji Islamske države koja djeluje na području Sirije i Iraka.

Vezani članci Koronavirus u BiH Broj novozaraženih od koronavirusa u BiH drastično pada, ni liječnici ne znaju zašto: ''Ovo je suprotno očekivanjima stručnjaka'' Hitna pomoć u Tribistovu, BiH Tragedija u Posušju, mještani u šoku: "Samo molim i plačem. Ni u ratu ovo nismo doživjeli"

Kako je priopćeno iz Suda BiH optuženi Fatih Hasanović, Enes Mešić, Jasmin Jašarević, Emin Hodžić, Mirza Kapić, Salko Imamović, Adem Karamuja, Fikret Hadžić, Enver Lilić, Ibro Delić, Samir Hadžalić i Mehmed Tutmić se terete da su s područja Turske ilegalno prelazili na teritorij Sirije, te sudjelovali u terorističkim aktivnostima, pružali pomoć i borili se na strani Islamske države.

GRAFIKA Koliko su nam udaljena uporišta ekstremnih islamista u BiH?

Hasanovića se tereti i za neovlaštenu proizvodnju ili promet oružja ili eksplozivnih materija, dok se Kapić, Karamuja i Delić terete i za nedopušteno držanje oružja ili eksplozivnih materija, objavljeno je iz Suda BiH.

Prema podacima sigurnosnih agencija u BiH, na strani Islamske države se u Siriji i Iraku bori više od 150 državljana Bosne i Hercegovine. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook