Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tek kada i ako nešto takvo stigne odlučit će se o eventualnim daljnjim mjerama, kazala je u utorak Manuela Hodžić.


Sud Bosne i Hercegovine nije dobio nikakav zahtjev iz Hrvatske za postupanje u slučaju Branimira Glavaša, a tek kada i ako nešto takvo stigne odlučit će se o eventualnim daljnjim mjerama, kazala je u utorak glasnogovornica tog suda Manuela Hodžić.

Vezani članci Bugojno U Bugojnu traje potraga za 15 nestalih Hrvata: Bili su zatočeni u logoru na nogometnom stadionu Hoće li Zoran Mamić kaznu služiti u BiH? - 2 Što će sud odlučiti o Mamićevoj molbi? Ako je odbije, slijedi raspisivanje tjeralice i europski uhidbeni nalog

U Sudu BiH za sada samo iz medija imaju informaciju o tome da je Ustavni sud Hrvatske ukinuo presudu kojom je Glavaš osuđen na osam godina zatvora nakon što je proglašen krivim za ratne zločine.

Prema tumačenju Glavaševih odvjetnika, odlukom Ustavnog suda Hrvatske presuda Glavašu više ne postoji pa bi on automatski morao biti pušten iz zatvora.

Presuda Vrhovnog suda Hrvatske, koju je sada ukinuo Ustavni sud, bila je temelj po kojemu je ta kazna Glavašu potvrđena u Bosni i Hercegovini, nakon što je u tu zemlju pobjegao kako bi izbjegao izdržavanje zatvorske kazne u Hrvatskoj. Presudu iz Hrvatske je Sud BiH potvrdio 2010. godine i on se od tada nalazi na izdržavanju kazne, najprije u Zenici, a potom u Mostaru.

Ustavni sud je ukinuo pravomoćnu presudu Branimiru Glavašu

Ustavni sud u ponedjeljak je ukinuo presudu Branimiru Glavašu u slučajevima 'garaža' i 'selotejp' u kojima je pravomoćno osuđen na osam godina zatvora zbog ratnog zločina nas srpskim civilima u Osijeku 1991. i od Vrhovnog suda zatražio da ponovi postupak kojim je potvrdilo osuđujuću presudu zagrebačkog Županijskog suda.

Nakon što je kaznu od osam godina zatvora potvrdilo i pravosuđe susjedne BiH, gdje je odlučio odslužiti zatvor, Glavaš je do sada odslužio tri petine zatvorske kazne čime je stekao pravo na izvanzatvorske pogodnosti koje je, po pisanju medija, počeo koristiti prošlog vikenda pa u ćeliju dolazi samo prespavati.

Njegov osječki odvjetnik Dražen Matijević prošlog je tjedna zatražio od Ustavnog suda da, bez ikakvog daljnjeg odlaganja, donese odluku o ustavnoj tužbi, koju je u ime svog branjenika, podnio prije četiri godine i četiri mjeseca. Podsjetio je kako je ustavnom tužbom zatražio zaštitu temeljnih ljudskih prava svoga branjenika zajamčenih Ustavom i to prava na suđenje pred neovisnim sudom, prava na suđenje na temelju zakonitih dokaza, u kojem obrani optuženika moraju biti osigurane jednake mogućnosti dokazivanja kao i optužbi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook