Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RUSIJA VS. UKRAJINA

Stručnjak za sigurnost: "Rusija je razvila sposobnost širenja dezinformacija uporabom društvenih mreža"

U Münchenu je završila sigurnosna konferencija na kojoj je tema bila sukob Rusije i Ukrajine. O glavnim naglascima i zaključcima posljednjeg dana konferencija izvijestila je reporterka i urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV Ivana Petrović.

U Münchenu je završila sigurnosna konferencija. Reporterka i urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV Ivana Petrović navodi da je najbolja refleksija ta što su čelnici velikih država razgovarali međusobno, a onda je francuski predsjednik Emmanuel Macron razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Zastrašujuća poruka Rusija zaprijetila velikoj europskoj zemlji, za sve krivo nuklearno oružje: "Postat će naša meta!" Ruski predsjednik Vladimir Putin i savastopoljski upravitelj Mikhail Razvožajev Pogođeni ciljevi Ukrajina tvrdi da je u napadima pogodila ruske brodove, Rusi tvrde: "Samo su im oštećeni prozori"

"Složili su se oko diplomatskog rješenja ukrajinske krize i dogovorili susret ministara vanjskih poslova. Sam predsjednik Volodimir Zelenskij je rekao da je spreman sjesti s Putinom za stol", kazala je Petrović.

"Jako puno se na ovoj konferenciji spominjao Zapadni Balkan u kontekstu utjecaja Kine i Rusije na Zapadni Baklan i njihova vraćanja na stare obrasce ponašanja koje treba spriječiti", dodala je Petrović.

Gost Dnevnika Nove TV bio je stručnjak za sigurnost Gordan Akrap.

Kako je rekao, jedan od razloga što su EU i NATO inzistirali na mirovnim i diplomatskim inicijativama za rješavanje krize u Ukrajini jest što su bili svjesni da je "Rusija razvila sposobnost širenja dezinformacija uporabom društvenih mreža".

"I to snažnim poticanjem populističkih i radikalističkih grupacija, bilo društvenih, bilo političkih, s lijeve i desne strane kako bi izazivali određene nerede, dezinformacije i nestabilnosti te podjele unutar društva koje su nanosile štetu na političke procese u tim državama u posljednjem desetljeću", dodao je Akrap.

Na pitanje novinara treba li povisiti EU članarinu na tri posto, Akrap je odgovorio: "Strateški kompas je jedan od dokumenata u nizu koji se u posljednje vrijeme razvija i koji ima za smisao jamčiti sigurnost, stabilnost i održivost Europske unije na način da se štiti demokracija, ljudska prava".

"Članice EU-a moraju razvijati svoje kapacitete na nacionalnoj razini kako bi bile u stanju zadovoljiti potrebe organizacije čije su članice", zaključio je Akrap.

Cijeli razgovor pogledajte u videu u prilogu članka.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene