Studenti, ilustracija (Foto: John Stillwell/Press Association/PIXSELL)
Studenti, ilustracija (Foto: John Stillwell/Press Association/PIXSELL) Foto: John Stillwell/Press Association/PIXSELL

Strani studenti moći će ostati u Velikoj Britaniji dvije godine nakon što diplomiraju i tražiti posao, objavila je u srijedu vlada.


Strani studenti dosad su mogli ostati u Britaniji samo četiri mjeseca nakon završetka studija prema pravilima koja je donijela bivša premijerka Theresa May dok je bila ministrica unutarnjih poslova.

Vezani članci Maneskin Italija je pobjednik Eurosonga 2021., do samog kraja borba je bila dramatična, a jedna država nije dobila čak nijedan bod! Testiranje na koronavirus, ilustracija Jedna europska zemlja i WHO razvit će radar za pandemije: "Svijet više nikada neće biti nespreman"

"Važan je kulturni i gospodarski doprinos međunarodnih studenata našoj zemlji i sveučilištima. Njihova prisutnost koristi Britaniji", rekao je ministar obrazovanja Gavin Williamson.

"Naša sveučilišta nastoje biti otvorene globalne institucije. Uvođenjem viza nakon diplome osiguravamo da naš prestižni obrazovni sektor nastavi privlačiti najbolje talente iz cijeloga svijeta u globalnu Britaniju", dodao je.

Vlada navodi da će se novim pravilima omogućiti studentima da rade ili traže posao s bilo kakvom razinom vještina. Nakon toga se mogu prebaciti na vizu za kvalificirane radnike ako pronađu posao za koji ispunjavaju uvjete.

Neće se ograničiti broj studenata koji se mogu prijaviti za vize nakon diplome. Godišnje u Britaniji studira oko 450.000 stranih studenata.

Nova pravila počet će se primjenjivati na studente koji sljedeće godine upišu preddiplomski studij ili viši tečaj bilo kojeg smjera na britanskim sveučilištima ili drugim višim obrazovnim ustanovama.

"Bilo je i vrijeme. Ta politika trebala se promijeniti odavno. Britanija mora biti otvorena za najbolje talente iz cijeloga svijeta", tvitao je ministar financija Sajid Javid.

Potez nije široko prihvaćen s obzirom na to da su imigracije bile ključne za uspjeh referenduma o izlasku iz Europske unije 2016.

Nevladina organizacija Migration Watch, koja zagovara smanjenje imigracije, kaže da je to "korak unatrag" koji će dovesti do toga da će strani studenti raditi nisko kvalificirane poslove.

"Vlada samo dolazi s idejama o povećanju imigracije", objavili su na Twitteru. "Naša sveučilišta privlače rekordan broj stranih studenata. Nema potrebe da se vrijednost studentskih viza umanjuje tako što ih se na mala vrata pretvara u dozvole za rad", dodaju. (Hina)