Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vjerovali ili ne, u Velikoj Britaniji se 'kao ludi' prodaju manifesti tamošnjih političkih stranaka. Prodaja uoči predstojećih izbora premašila je prodaju prije prošlih, a 'političko štivo' ide bolje čak i od bestseler-autora poput JK Rowling.


I, ne, nije u Velikoj Britaniji prodaja knjiga loša pa da bi desetak prodanih manifesta zauzelo vrhove lista prodanih knjiga, upravo suprotno, manifesti tri vodeće britanske političke stranke prodaju se u tisućama primjeraka tjedno.

Veletrgovac knjigama Waterstone's je objavio da je prodaja u odnosu na 2005. porasla za 160%, a još je osam dana do izbora. Najveći porast u odnosu na isto razdoblje prije pet godina bilježe Liberalni demokrati, do nedavno praktički minorna stranka, čiji se manifest prodaje 250% bolje.

No, Waterstone's je ukupno najviše prodao manifest Konzervativaca (38%), a slijede Liberalni demokrati s 32% i Laburisti s 30%.

Zanimljivo je i da su Torijevci (konzervativci) gotovo udvostručili prodaju svog manifesta, čija je prodaja u odnosu na 2005. porasla za impresivnih 193%, a Laburisti su tek na trećem mjestu, s porastom prodaje od 'tek' 97% – što zapravo znači da su ih prodali manje nego prije prošlih općih izbora.

Ukupno su politički pamfleti prošlog tjedna u Waterstone'su prodani u više primjeraka nego knjige o Harryju Potteru autorice JK Rowling.

'Jasno je da su ovo najvažniji izbori ove generacije', rekao je stručnjak za političku literaturu u Waterstone'su. 'Radim u knjižarskoj industriji već gotovo 20 godina i nikad u životu nisam vidio toliku pomamu za manifestima'.

'Ti se naslovi prodaju u više primjeraka nego autori bestselera, kao što su Nick Hornby i JK Rowling, a približavanjem izbora, potražnja se ne smanjuje', zaključio je.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju