Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smanjenje plaća i mirovina

Štrajk 'solidarnosti' paralizirao podzemnu željeznicu u Bukureštu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog smanjenja plaća u javnom sektoru te mirovina i naknada za nezaposlene u Bukureštu se štrajka, a paralizirana je bila i podzemna željeznica.

Podzemna željeznica u Bukureštu bila je u utorak dopodne zatvorena zbog štrajka 'solidarnosti' s djelatnicima javnih služba i umirovljenicima koji su obuhvaćeni vladinim planom štednje. Oko 650.000 od dvaju milijuna stanovnika Bukurešta svaki se dan koristi podzemnom željeznicom. Autobusi, tramvaji i trolejbusi prometovali su redovito nakon jutrošnjeg kašnjenja.

Pročitajte i ovo Plaće - 2 hladan tuš Veliko razočaranje za mnoge radnike u javnom sektoru: "To stvarno nije pošteno"; Ministar u Dnevniku Nove TV objasnio što se dogodilo Ilustracija 1,63 milijarde eura Počela je isplata novih plaća za zaposlene u javnoj upravi: Objavljeno i koliko su veće

'Nitko ne želi da mu se plaća ili mirovina smanji nakon godina rada. Zato smo u štrajku solidarnosti', rekao je Florin Crisu, član sindikata radnika Metrorexa, tvrtke koja upravlja podzemnom željeznicom. Vlada planira od lipnja do konca 2010. smanjiti plaće u javnom sektoru za 25 posto, a mirovine i naknadu za nezaposlenost za 15 posto. Tisuće su profesora, medicinskih sestara, zatvorskih čuvara i umirovljenika prosvjedovali protiv najavljenih mjera, napose u Iasiju, Targuu, Muresu i Craiovi, tražeći ostavku vlade.

Vlada desnog centra premijera Emila Boca treba u parlamentu preuzeti odgovornost za te mjere koje trebaju omogućiti da se proračunski manjak smanji na 6,8 posto BDP-a do konca 2010. Bukurešt se obvezao Međunarodnom monetarnom fondu i Europskoj uniji da će drastično srezati svoje troškove u zamjenu za nov obrok pomoći od ukupno 20 milijarda eura. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene