Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Piloti štrajkaju zbog nepovećanja plaća već pet godina i velikog gubitka kupovne moći zbog inflacije, dok je tvrtka istovremeno ostvarivala profit.


Zrakoplovna kompanija Lufthansa otkazala je više od 900 letova u četvrtak, drugog dana štrajka njezinih pilota, koji bi se trebao nastaviti i u petak.

Vezani članci Radnici Đure Đakovića U "Đuri Đakoviću" 54 radnika još čeka plaće: Spremni na Badnju noć na Markovu trgu Radnici Đure Đakovića (Foto: Dnevnik.hr) Radnici ''Đure Đakovića'' prekinuli štrajk, ali sve plaće ipak im nisu isplaćene: ''Ako nema alternative, naći ćemo se u novom štrajku''

Nakon otkazivanja 876 letova u srijedu, još 912 letova, od kojih 82 duga leta, neće se moći ostvariti u četvrtak što pogađa oko 115.000 putnika, svi s polaskom ili dolaskom u Njemačkoj, upozorila je u srijedu Lufthansa.

Sindikat pilota Cockpit već je upozorio da će se štrajk nastaviti u petak, ovog puta na kratkim letovima. Broj letova čije se otkazivanje predviđa za petak bit će poznat tijekom dana.

Zbog nepovećanja plaća već pet godina i velikog gubitka kupovne moći zbog inflacije, dok je tvrtka ostvarivala profit, Cockpit zahtijeva prosječnu retroaktivnu revalorizaciju od 3,66 posto godišnje, puno višu od 2,5 posto na šest godina koliko predlaže uprava.

Radi se o 14. štrajku pilota Lufthanse od 2014. Ostale kompanije tvrtke Lufthansa - Eurowings, Germanwings, Swiss, Austrian Airlines, Air Dolomiti i Brussels Airlines, nisu obuhvaćene štrajkom. Po tabloidu Bild, svaki dan štrajka stoji Lufthansu približno 10 milijuna eura. (Hina)