Pakistan je uhitio stotine osumnjičenih za navodne veze s islamističkim ekstremistima nakon što je talibanski bombaš ubio 72 osobe tijekom vikenda, izjavili su u utorak dužnosnici.


Policijska operacija diljem nekoliko gradova u središnjoj pokrajini Punjabu počela je odmah nakon bombaškog napada u nedjelju u javnom parku u istočnom gradu Lahoreu, kazali su dužnosnici.

Vezani članci Ivica Puljić Ivica Puljić o 20. obljetnici napada na New York: ''I danas se sjećam mirisa sprženih tijela i ruševina, pepela i grozne tišine" Slika nije dostupna EKSPLOZIJA NA VJENČANJU 50 mrtvih, 100 ranjenih na svadbenoj proslavi

Skupina Džamat-ul-Ahrar, frakcija pakistanskih talibana, preuzela je odgovornost za taj napad, čija su meta bila kršćani koji su slavili Uskrs, i najavila je nove napade.

Više od tridesetero djece je među ubijenima, a oko 350 ljudi je ozlijeđeno u najsmrtonosnijem napadu u Pakistanu u godinu dana, rekao je lokalni dužnosnik u Lahoreu.

Premijer Navaz Šarif naredio je jačanje ofenzive protiv islamističkih militanata, koji su povezani s terorističkom mrežom al Kaidom.

"Želim proaktivniju koordinaciju između agencija za provedbu zakona i obavještajnih agencija", kazao je on u ponedjeljak.

"Teroristi su ubili našu djecu - sinove i kćeri - i mi ćemo ih, ako Bog da, eliminirati u ovoj zemlji." Najmanje 350 osumnjičenih je uhićeno nakon napada.

U emocionalnom obraćanju naciji u ponedjeljak navečer Šarif je rekao da će progoniti "kukavičke" teroriste sve dok svi ne budu eliminirani.

Rođaci žrtava pripremaju se za sprovode u utorak nakon što je 68 od 72 mrtva tijela predano obiteljima, rekao je policijski dužnosnik za dpa. Četvero mrtvih još uvijek nije identificirano.

Život se polako vraća u normalu u Lahoreu nakon dana žalosti. Škole i trgovine su otvorene i ponovno je uspostavljen cestovni promet. (Hina)