Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Evakuirane su stotine nakon erupcije vulkana ispod ledenjaka na Islandu, koji je tijekom dana ipak smanjio aktivnost.


Erupcija se dogodila oko 23:30 u subotu, po lokalnom vremenu, ispod ledenjaka Eyjafjallajokull, petog najvećeg ledenjaka na Islandu. Vulkan je prekriven ledenom kapom. U strahu od poplave koju može izazvati topljenje ledenjaka, vlasti su evakuirale oko 400 ljudi u području 160 km jugoistočno od glavnog grada, Reykjavika, izjavio je Vidir Reynisson, voditelj vladinog ureda za civilnu zaštitu.

Vezani članci Koronavirus na Islandu, ilustracija Nakon četiri tjedna bez ograničenja, Island ponovno postrožuje mjere Eruptirao vulkan Nyiragongo VIDEO Nevjerojatne snimke erupcije vulkana u Kongu: "Veći dio lave prošao je kroz nacionalni park"

Posljednja erupcija tog vulkana zabilježena je 1820. ‘Mi u ovome trenutku ne znamo pune razmjere erupcije, ali stručna ekipa je poslana tamo kako bi procijenila situaciju’, rekao je Reynisson.

Vulkan se smiruje, zračni promet uspostavljen

Zračni promet, koji je bio obustavljen zbog erupcije vulkana na Islandu, ponovno je uspostavljen u nedjelju popodne, nakon što su stručnjaci utvrdili da je erupcija bila slabija nego što se očekivalo. Island je proglasio izvanredno stanje na jugu zemlje nakon erupcije vulkana blizu glečera Eyjafjallajoekulla, oko 120 kilometara istočno od Reykjavika.

Oko 700 ljudi, većinom stanovnika zabačenih farmi, evakuirano je rano u nedjelju, no kasnije su se mogli privremeno vratiti domovima kako bi nahranili stoku. Erupcija je u glečeru izazvala pukotinu od 1.000 metara, izvijestili su geolozi nakon što su helikopterima pregledali to područje. Iako je erupcija bila manja od očekivane, vlasti navode da se pripremaju za moguću erupciju vulkana Katla. (Hina)