Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije tako dramatično, ali i to bi se moglo promijeniti

PRIČA ZVANA BREXIT Što se uopće dogodilo u protekla 3 mjeseca od referenduma?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neki zazivaju još jedan referendum, neki zazivaju što skorije aktiviranje članka 50., a neki se bave nečim sasvim desetim. Što se sve dogodilo otkako su Britanci izglasali izlazak iz EU?

Referendumom iz lipnja ove godine Britanci su odlučili napustiti Europsku uniju. No, iako su prošla gotovo tri mjeseca od ove drastične odluke, nejasno je kakav jest ili kakav će biti zacrtani put ove zemlje prema toliko spominjanom Brexitu. No pogledajmo što se dogodilo u protekla tri mjeseca u Velikoj Britaniji.

Gospodarstvo

Pročitajte i ovo Ilustracija laseri na ratnim brodovima Novo moćno oružje moći će pogoditi kovanicu s udaljenosti od jednog kilometra, a to će koštati tek malo više od 11 eura Novac - 1 Bugarski kriminalci Varali su državu gotovo pet godina i digli 54 milijuna na naknadama za nezaposlene: "Sustav su tretirali kao bankomat"

Mnogi ekonomisti su predviđali trenutni i velik udar na britansku ekonomiju i potrošnju nakon izglasavanja Brexita, no brojke to još uvijek ne pokazuju previđeni utjecaj. Koliko god gospodarstvenici bili oprezni po pitanju budućeg poslovanja, potrošači su, čini se, opušteni te i dalje troše. Uslužni sektor je, prema jednoj anketi, pokazao i značaj rast potrošnje u kolovozu.

Ipak, iznimno je važno napomenuti da Velika Britanija još ne osjeća nikakve gubitke u financiranju iz raznih EU fondova što će se, po istupanju, automatski dogoditi.

Indeks maloprodaje

Iako je inflacija u Velikoj Britaniji otišla gore, nacionalni statistički ured tvrdi kako ne postoji 'očit utjecaj Brexita' s obzirom na to da je i indeks maloprodajnih cijena porastao za 0,6 posto u srpnju. Razlog ovom porasta uvelike leži u rastu cijena naftnih derivata koji se gleda u dolarima. I proizvodnja se oporavila u kolovozu , a industrija je rasla najbržom stopom unazad 17 godina, prema informacijama nacionalnog statističkog ureda. A i ostatak eurozone pokazuje pozitivne trendove nakon izglasavanja Brexita - u kolovozu je gospodarska aktivnost bila najjača u posljednjih sedam mjeseci.

Nova premijerka

David Cameron koji je u kampanju stao na poziciju ostanka u EU svoju je ostavku najavio dan nakon referenduma. Zamijenila ga je Theresa May koja je na tu poziciju došla brže od očekivanog nakon što je Andrea Leadsom istupila iz utrke za šefa Vlade. Na poziciju ministra vanjskih poslova postavljen je Boris Johnson koji je također pretendirao na premijersku poziciju, a nova vlada Therese May ima i posebnog ministra za Brexit.

Kamatne stope

Od izglasavanja Brexita, Bank of England je poduzela niz koraka za jačanje gospodarstva. Srezali su kamatne stope s 0,5 na 0,25 posto što je rekordno niska razina, a zbog koje se plaćaju manje kamate na kredite. Banka je najavila i proširenje programa kvantitativnog popuštanja za dodatnih 70 milijardi funti te 100 milijardi funti tešku shemu kojom će pritisnuti banke da smanje kamatne stope na kredite za građane i poduzetnike.

Valuta

Funta je doživjela drastičan pad 24. lipnja, dan nakon referenduma, otada se mrvicu oporavila, ali je i dalje na vrlo niskoj razini zbog nesigurnosti u budućim gospodarskim kretanjima, ali i budućem odnosu s EU. Srednji tečaj funte na današnji dan, prema HNB-u iznosi 8,94 kune.

Pregovori

Premijerka May susrela se s nekoliko šefova europskih zemalja uključujući i Angelu Merkel i Francoisa Hollandea, ali formalni pregovori o napuštanju EU i o budućim odnosima s istom još nisu započeli. Šefovi EU poručili su Britancima da pregovore ne mogu započeti dok ne aktiviraju članak 50. Lisabonskog ugovora. Britanci ga ne žele aktivirati jer, istini za volju, ni ne znaju što točno trebaju i žele definirati pregovorima. Ono što bi Britanci željeli, Europskoj uniji je neprihvatljivo.

Zločini iz mržnje

Od objave rezultata referenduma došlo je do više nego očitog porasta zločina iz mržnje. U samo 4 dana nakon referenduma broj ovakvih slučajeva porastao je za čak 57 posto. Ukupno je od 16. lipnja do 14 srpnja zabilježeno 6454 zločina iz mržnje diljem Ujedinjenog Kraljevstva.

Cijene nekretnina

Iako potrošnja u svakodnevnoj maloprodaji nije pala, tržište nekretnina ima pak drugačije trendove. Britanci su se očito malo obeshrabrili i po pitanju kupnje i po pitanju prodaje kuća i stanova. Ponuda nekretnina na tržištu je najmanja u posljednjih 30 godina.

Poslovi

Ukupna nezaposlenost u Velikoj Britaniji pala je između travnja i lipnja, prethodno referendumu, na stopu od 4,9 posto. No, nakon referenduma postoji vrlo malo podataka o nezaposlenosti pa je teško povući paralelu, ali neke neslužbene ankete pokazuju kako je tržište rada doživjelo dramatičan pad u srpnju, pad kakav nije viđen od recesije 2009. godine.

Migracije

Zanimljivo bi bilo vidjeti i kako je Brexit utjecao ova tri mjeseca na migracije u Velikoj Britaniji, no sva istraživanja napravljena su prije referenduma tako da ne postoji referentni okvir za usporedbu, no naglasimo kako se u tim prethodnim istraživanjima pokazalo da je u Ujedinjeno Kraljevstvo došlo 327.000 ljudi više nego što ih je otišlo.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene