446548
446548
446548
446548
446548

Brexit bi mogao biti odgođen do 2019.

  • , 14.08.2016., 09:07
  • Autor:
  • komentara

Stvaran izlazak Velike Britanije iz Europske unije mogao bi biti odgođen do kraja 2019. zbog poteškoća s kojima se susreće britanska administracija te zbog izbora u Francuskoj i Njemačkoj, piše Sunday Times.

 
 
 
 
Brexit (Foto: Getty)
Brexit (Foto: Getty)

Vlada britanske premijerke Therese May izvijestila je da se kani pozvati na članak 50 Lisabonskog sporazuma početkom 2017. Primjena članka otvara razdoblje dvogodišnjih pregovora, nakon čega određena zemlja napušta Uniju. Ako se članak primijeni početkom 2017. njezin stvaran izlazak iz EU-a bit će početkom 2019., pojašnjava AFP.

No Sunday Times piše da su britanski ministri upozorili visoke dužnosnike financijskog sektora londonskog Cityja da se primjena članka 50 može ostvariti tek krajem 2017., što bi realizaciju Brexita odgodilo za kraj 2019.

"Ministri smatraju da bi se primjena članka mogla odgoditi do jeseni 2017.", kazao je za Sunday Times izvor iz Cityja koji tvrdi da je o tome razgovarao s dvojicom ministara.

"Oni jednostavno nemaju infrastrukturu za ljude koje bi trebali angažirati" na ovome pitanju, rekao je izvor. "Kažu i da ne znaju koja bi pitanja trebali postaviti kada konačno započnu pregovore s Europom".

I jedan neimanovani član britanskog kabineta za britanski je list rekao da "izvjesnu prepreku" predstavlja i izborni kalendar Francuske i Njemačke.

Dva kruga francuskih predsjedničkih izbora održavaju se 23. travnja i 7. svibnja 2017., a savezni izbori u Njemačkoj u jesen 2017.

Nakon referenduma održanog 23. lipnja na kojemu su se Britanci većinom izjasnili za izlazak Velike Britanije iz EU-a, premijerka May, koja je na toj funkciji naslijedila Davida Camerona, osnovala je ministarstvo zaduženo za nadzor pregovora o Brexitu.

No njegov ministar David Davis dosad je uspio angažirati samo polovinu potrebnog osoblja. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se