Stevo Pendarovski (Foto: AFP)
Stevo Pendarovski (Foto: AFP) Foto: Afp

Birališta u Sjevernoj Makedoniji za vrlo neizvjestan drugi krug predsjedničkih izbora zatvorena su u nedjelju navečer, a izborno povjerenstvo objavilo je da je prijeđen izborni prag. Makednoski medij Večer objavio je da je pobjednik izbora kandidat SDSM-a Stevo Pendarovski.


Nakon što je prebrojeno 90 posto glasova, čini se da je pobjednik predsjedničkih izbora u Makedoniji Stevo Pendarovski, kandidat SDSM-a. Pendarovski, piše makedonski medij Večer, ima prednost od 60.000 glasova pred Gordanom Siljanovskom-Davkovomm, kandidatkinjom nacionalističke desnice.

Vezani članci Katarina Alvir (Foto: Dnevnik.hr) Papa Franjo dolazi u Makedoniju, zemlju s 1 posto katolika: "Ima očinsko srce prema maloj rubnoj zajednici" Izbori u Makedoniji (Foto: Robert ATANASOVSKI / AFP) Kandidatkinja desne oporbe priznala pobjedu Pendarovskog, europski povjerenik Hahn čestitao

Pendarovski i Siljanovska-Davkova bili su gotovo izjednačeni nakon prvog kruga sa 42,85 naspram 42,24 posto glasova.

Državno izborno povjerenstvo objavilo je da je do 18,30 sati na birališta izašlo oko 44,5 posto birača, čime je pola sata prije zatvaranja glasačkih mjesta prijeđen prag od 40 posto, potreban da bi izbori bili valjani. U prvom krugu izlaznost je bila tek nešto viša od 40 posto.

"Danas je jako važno da izbori uspiju", rekao je premijer Zoran Zaev, nakon što je dao svoj glas u Strumici.

Nakon povijesnog dogovora o promjeni imena zemlje, Atena je prestala blokirati napore Skoplja za članstvo u EU-u i NATO-u, ali on je i dalje razlog podjele i jedna od glavnih tema debata između predsjedničkih kandidata.

Sjeverna Makedonija je zbog teške političke krize organizirala desetak izbora u zadnjem desetljeću, što nije pridonijelo povjerenju birača u političare.

Izjednačen rezultat u prvom krugu mogao bi dati veći poticaj za izlazak u drugom, ocijenio je David Stephenson, politički konzultant u Skoplju. (Hina)