Obavijesti Video Pretražite Navigacija
REAKCIJE IZ EUROPE I SVIJETA

Stigle reakcije Irana na Trumpovu objavu povlačenja iz nuklearnog sporazuma: "To je nezakonito i pogrešno"

Hasan Rouhani, iranski predsjednik (Foto: AFP)
Hasan Rouhani, iranski predsjednik (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija +0 Hasan Rouhani, iranski predsjednik (Foto: AFP) Galerija 1/1 >>
Povlačenje američkog predsjednika iz sporazuma o nuklearnom oružju s Iranom nezakonito je i pogrešno i obezvređuje međunarodne sporazume, odgovorio je Iran u utorak navečer na odluku Donalda Trumpa, a Pariz, Berlin i London izrazili su žaljenje, prenose agencije.

Američki predsjednik Donald Trump objavio je iza 20 sati po srednjoeuropskom vremenu da se Sjedinjene Države povlače iz nuklearnog sporazuma s Iranom koji je nazvao "katastrofalnim" te je najavio obnovu sankcija protiv Teherana.

Pročitajte i ovo Donald Trump Izašli mu ususret Trump u posljednji trenutak dobio odgodu - ne mora položiti 464 milijuna dolara Prof. Vlatko Cvrtila gost Dnevnika Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Analiza komplicirane situacije Cvrtila za Dnevnik Nove TV o opstanku nuklearnog sporazuma s Iranom: "Ako EU nastavi s tim sporazumom, moguće su i sankcije SAD-a"

Odluka o povlačenju je nezakonita i pogrešna i obezvređuje međunarodne sporazume, objavila je iranska državna televizija.

Iranski predsjednik Hasan Rouhani koji je najavio da će odmah u utorak navečer odgovoriti američkom kolegi na povlačenje iz sporazuma, poručio je da je Trump već pokazao da ne poštuje međunarodne sporazume, prenosi Reuters. Rouhani je također rekao da će Teheran, unatoč odluci Washingtona, ostati u sporazumu, prenijela je televizija.

Iran je spreman nastaviti rad nakon razgovora sa zemljama članicama Europske unije koje su potpisnice sporazuma, rekao je Rouhani, kako prenosi Reuters.

Ipak, u obraćanju naciji Rouhani je ponešto modificirao poruku najavivši da će tijekom sljedećih tjedana razgovarati s preostalim potpisnicama sporazuma, ali i da je odmah naredio iranskoj agenciji za atomsku energiju da bude spremna za nastavak obogaćivanja urana na industrijskoj razini. Hoće li i kada će biti pokrenut proces obogaćivanja ovisit će o, kaže Rohani, iranskim nacionalnim interesima.

Sporazum između Irana i šest sila (Sjedinjene Države, Francuska, Kina, Njemačka, Rusija i Velika Britanija) ograničava iranski program obogaćivanja uranija kako se ne bi mogao upotrijebiti za razvoj atomskog oružja, a zauzvrat su Iranu ublažene međunarodne sankcije, kojih je većina ukinuta u siječnju 2016.

Američki predsjednik od kada je izabran ponavlja da želi "poderati" taj sporazum.

Izrael proglasio stanje uzbune zbog iranskih akcija u Siriji

Nakon što je uočio "neredovite aktivnosti iranskih snaga u Siriji", kao ih je opisala izraelska vojska, Izrael je naredio lokalnim vlastima na Golanskoj visoravni pod njegovim nadzorom da "otključaju i urede skloništa" za zaštitu u sluačaju bombardiranja.

U izjavi izraelske vojske također se kaže da su postavljeni obrambeni sustavi da su "vojnici IDF-a (Izraelskih obrambenih snaga) u visokoj pripravnosti" za mogući napad.

Izraelski mediji su istaknuli da nalog za pripremu skloništa nikada nije izdan tijekom sedam godina građanskog rata u Siriji , u kojemu je Izrael formalno neutralan, ali je izvodio udare preko granice na sumnjive položaje iranskih snaga koje podržavaju sirijskog čelnika Bašara al-Asada.

Iran je optužio Izrael za napad 9. travnja u kojem su u sirijskoj zračnoj bazi ubijena devetorica Iranaca i obećao osvetu.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu kazao je u utorak, uoči objave odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa hoće li izići iz nuklearnog sporazuma s Iranom, da Iran nastoji u Siriji rasporediti "jako opasno oružje" kako bi prijetio Izraelu.

Francuska, Njemačka i Velika Britanija žale zbog Trumpove odluke, ostaju privržene sporazumu

Velika Britanija, Njemačka i Francuska izrazile su žaljenje zbog odluke Sjedinjenih Država o povlačenju iz sporazuma s Iranom i pozvale Washington da ne poduzima korake kojima će otežati život drugim zemljama koje još žele ostati privržene nuklearnom sporazumu, objavili su čelnici triju zemalja u utorak navečer.

"Pozivamo SAD da zajamči da strukture JCPOA (kratica za sporazum) ostanu netaknute i da izbjegne akcije kojima bi spriječio druge strane potipisnice u punoj primjeni sporazuma", napisali su čelnici Britanije, Njemačke i Francuske u zajedničkoj izjavi koju je objavio ured britanske premijerke Therese May.

U izjavi May, njemačke kancelarka Angele Merkel i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona stoji da Trumpovu odluku primaju "sa žaljenjem i zabrinutošću".

"Naše vlade ostaju privržene da se se sporazum održi i radit će sa svim preostalim stranama u sporazumu da tako i bude, uključujući nastavak trajne gospodarske dobrobiti za iranski narod koje su povezane sa sporazumom", napisali su.

Macron je na Twitteru je izrazio žaljenje neposredno nakon objave povlačenja Sjedinjenih Država.

"U pitanju je međunarodni režim borbe protiv nuklearnog širenja", dodao je u drugom tweetu.

Francuski predsjednik je, govoreći i u ime svoja dvije europske partnerice s kojima je razgovarao u utorak navečer, stavio na stol svoj prijedlog o pregovaranju novog sporazuma s Teheranom, koji bi trebao ukloniti razloge za američku zabrinutost.

"Zajedno ćemo raditi na većem okviru, koji će pokrivati nuklearnu aktivnost, razdoblje nakon 2025., balističke rakete i stabilnost na Bliskom istoku, posebice u Siriji, Jemenu i Iraku", napisao je francuski predsjednik.

Taj prijedlog, koji je izrazio tijekom posjeta Washingtonu krajem travnja, trebao bi onemogućiti da američka odluka izazove diplomatsku "prazninu" koja bi pogoršala situaciju, tada je objasnio. Svrha joj je pokrenuti dinamiku novih pregovora, za što je Trump u utorak ostavio jedna vrata otvorena.

Rusija, Turska, Sirija - "duboko razočaarni"

Rusija je "duboko razočarana" odlukom predsjednika Trumpa, objavilo je ministarstvo vanjskih poslova i osudilo "grubu kršenje međunarodnog prava".

"Duboko smo razočarani odlukom američkog predsjednika da se jednostrano povuče" iz sporazuma i "vrati američke sankcije Iranu", priopćilo je ministarstvo i izrazilo "krajnju zabrinutost jer SAD postupaju protivno mišljenju većine država... grubo kršćeni standarde međunarodnog prava".

Rusija će nastaviti ulagati napore da održi učinkovitim iranski nuklearni sporazum, rekao je Vladimir Čižov, ruski izaslanik pri Europskoj uniji.

Glasnogovornik turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana rekao je da će američko povlačenje izazvati nestabilnost i nove sukobe. Glasnogovornik Ibrahim Kalin rekao je da će se međunarodni sporazum nastaviti s drugim nacijama i dodao da će se Turska nastaviti protiviti svim oblicima nuklearnog oružja.

Sirija je "odlučno osudila" vijest o istupanju Sjedinjenih Država iz iranskog nuklearnog sporazuma, izrazivši svoju "punu solidarnost" s Teheranom i povjerenje u sposobnost Irana da ukloni posljedice "agresivnog stajališta" Washingtona.

Odluka o "istupanju još jednom pokazuje da SAD ne poštuje svoje obveze i međunarodne ugovore", rekao je službeni izvor u sirijskom ministarstvu vanjskih poslova, a prenijela službena agencija Sana.

Izrazio je "punu potporu (Damaska) Iranskoj Islamskoj Republici (...) i povjerenje u njezinu sposobnost da ukloni posljedice agresivnog stajališta američke administracije koja ugrožava sigurnost i stabilnost regije i svijeta".

Izrael i Saudijska Arabija čestitaju Trumpu

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je rekao u utorak da u potpunosti podržava američko povlačenje iz nuklearnog sporazuma s Iranom, dok je dio Golana koji je zauzeo Izrael pod povišenim stanjem uzbune zbog mogućnosti iranskog napada iz Sirije.

Netanyahu je Trumpovu odluku nazvao "hrabrom i povijesnom" i zato "izrael zahvaljuje predsjedniku Trumpu na njegovu hrabrom vodstvu, njegovoj spremnosti da se suprotstavi terorističkom režimu u Teheranu i predanosti da učini sve kako Iran nikada ne bi razvio nuklearno oružje ni danas ni za deset godina, nikada",

Izraelska vojska je navela da je tražila od lokalnih vlasti na Golanu da otvore i pripreme skloništa za raketne napade, zbog neuobičajenih aktivnosti iranskih snaga u Siriji, s druge strane linije razgraničenja. Izrael je rasporedio sustave proturaketne obrane i postavio svoje snage u stanje povišene uzbune zbog opasnosti napada, navela je izraelska vojska.

Ništa ne omogućuje provjeru neposrednosti prijetnje dok Izrael tjednima govori da je spremam na mogući iranski napad iz Sirije, vjerojatno raketni, kao odgovor na nedavne napade koji se pripisuju Izraelu u Siriji, u kojima su stradali Iranci.

Saudijska Arabija, regionalni suparnik Irana i veliki saveznik Sjedinjenih Država, izjavila je u utorak da "podržava i pozdravlja" odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa da se povuče iz iranskog nuklearnog sporazuma.

"Kraljevstvo podržava i pozdravlja korake koje je najavio američki predsjednik u smjeru povlačenja iz nuklearnog sporazuma", navodi se. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene