Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U strahu za Izrael

Netanyahu tvrdi da Iran raspoređuje u Siriji "jako opasno oružje" radi prijetnje Izraelu

Benjamin Netanyahu (Foto: AFP)
Benjamin Netanyahu (Foto: AFP) Foto: Afp
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu kazao je u utorak da Iran nastoji u Siriji rasporediti "jako opasno oružje" kako bi prijetio Izraelu, u trenutku dok se očekuje odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa o tome hoće li izići iz nuklearnog sporazuma s Iranom.

Iran "otvoreno svakodnevno poziva na uništenje, eliminaciju Izraela s lica Zemlje i prakticira neublaženu agresiju protiv nas", rekao je Netanyahu novinarima u Nikoziji.

Pročitajte i ovo Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja? Ilustracija Vodi se žestoka rasprava Netanyahu pred velikom dilemom nakon iranskog napada: "Napravit ćemo sve što je potrebno"

"Sada nastoji rasporediti jako opasno oružje u Siriji... u isključivom cilju našeg uništenja", dodao je, ne spominjući međunarodni sporazum s Iranom.

Netanyahu se u Nikoziji sastao s ciparskim predsjednikom Nicosom Anastasiadesom i grčkim premijerom Alexisom Ciprasom.

Optuživši Iran da želi "podići vojne pomorske baze" i postaviti podmornice na Mediteranu, ocijenio da je to "opipljiva prijetnja za sve nas".

Netanyahu zadnjih tjedana poručuje da Izrael neće dopustiti Iranu da se vojno učvrsti u Siriji gdje se od 2011. vodi težak rat.

Izrael često optužuje Iran da jača svoju nazočnost u Siriji, a Teheran uzvraća optužbama da Izrael napada iranske ciljeve u toj zemlji.

Sirijski režim optužio je Izrael da je 9. i 30. travnja izveo napade na sirijskom tlu u kojima su poginuli iranski i sirijski vojnici. Izrael to nije priznao.

Visoki iranski dužnosnik poručio je u međuvremenu da se ne boji nikakve vojne prijetnje.

"Oružane snage pružaju svoje najbolje usluge i Iran se ne boji nikakve prijetnje", rekao je zapovjednik iranskih oružanih snaga, general bojnik Mohamad Bagheri, prenosi iranska državna agencija IRNA.

SAD prijeti da će izići iz međunarodnog sporazuma s Iranom kojim su nametnuta ograničenja iranskom nuklearnom programu, a zauzvrat su mu ukinute sankcije. Američki predsjednik Donald Trump odluku o tome trebao bi objaviti tijekom dana.

Iranski predsjednik Hasan Ruhani rekao je da bi Iran mogao ostati u tom sporazumu ako SAD iziđe. Visoki konzervativni iranski dužnosnik smatra, međutim, da bi to bila "ozbiljna pogreška".

"Ako SAD iziđe iz JCPOA-e (iranski nuklearni sporazum), trebali bi znati da će to biti kraj JCPOA-e", rekao je u utorak Mohamad Džavad Larijdžani, tajnik iranskog Visokog vijeća za ljudska prava, prenosi agencija Tasnim.

Britanska premijerka Theresa May poručila je u utorak da će nastaviti surađivati s britanskim saveznicima kako bi se otklonile bilo kakve manjkavosti u sporazumu s Iranom te naglasila da britanska vlada smatra kako se on treba sačuvati.

"I dalje vjerujemo da treba sačuvati iranski nuklearni sporazum kao najbolji način za neutralizaciju prijetnje Irana s nuklearnim oružjem", rekao je njezin glasnogovornik.

"Istodobno shvaćamo da postoje stvari koje sporazum ne obuhvaća, a koja trebamo riješiti, uključujući balističke projektile, što će se dogoditi kada sporazum istekne i destabilizirajuću aktivnost Irana u regiji."

"Nastavit ćemo usko surađivati sa SAD-om i našim europskim partnerima kada je riječ o tome kako riješiti niz izazova koje Iran postavlja, uključujući pitanja koja bi mogao obuhvatiti novi sporazum", rekao je.

Oglasio se i Kremlj poručivši da bi moguće istupanje SAD-a iz sporazuma s Iranom imalo štetne posljedice.

"Bilo kakvi potezi prema raskidanju tih dogovora imali bi neizbježno štetne posljedice", rekao je u utorak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene