Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RASKINUT NUKLEARNI SPORAZUM S IRANOM

Trump: Imamo dokaze da je Iran lagao, izlazimo iz sporazuma, slijede najstrože sankcije

Donald Trump objavljuje odluku o iranskom nuklearnom sporazumu (Foto: Dnevnik.hr)
Donald Trump objavljuje odluku o iranskom nuklearnom sporazumu (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Donald Trump objavljuje odluku o iranskom nuklearnom sporazumu (Foto: Dnevnik.hr) Donald Trump objavljuje odluku o iranskom nuklearnom sporazumu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Donald Trump (Foto: AFP) Donald Trump (Foto: AFP) Foto: Afp Donald Trump (Foto: AFP) Donald Trump (Foto: AFP) Foto: Afp Donald Trump (Foto: AFP) Donald Trump (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Donald Trump (Foto: AFP) Galerija 1/5 >>
Američki predsjednik Donald Trump bio je kristalno jasan po pitanju nuklearnog sporazuma s Iranom od prvog dana mandata. Nazivao ga je bezumnim, smiješnim i najgorim u povijesti. U obraćanju naciji u utorak rekao da ima dokaze da je Iran lagao o sporazumu te je stoga sporazum ništavan.

Trump navodi da ima dokaze da Iran nastavlja s razvojem nuklearnog programa te da SAD stoga izlazi iz sporazuma. Napominje da su zapadni svijet i Bliski istok ujedinjeni u dogovoru da Iran ne smije imati nuklearnu bombu.

Pročitajte i ovo Donald Trump On poriče krivnju Počinje suđenje Donaldu Trumpu zbog novca koji je dao pornoglumici: Navodno joj za šutnju platio 130.000 dolara Umro muškarac koji se zapalio pred zgradom suda preminuo u bolnici Umro muškarac koji se zapalio pred zgradom u kojoj se sudi Donaldu Trumpu

''Danas najavljujem da će se SAD povući iz nuklearnog sporazuma s Iranom te ću potpisati sankcije Iranu. Nametnut ćemo mu najstrože ekonomske sankcije, kao i svima koji im pomažu. SAD neće biti ucjenjivan nuklearnom prijetnjom'', rekao je Trump.

"Sporazum je tako loš da bi se Iran mogao vratiti proizvodnji nuklearnog oružja vrlo brzo nakon njegova raskidanja, čak i ako bi ga potpuno poštovali. Taj sporazum ne čini ništa da spriječi iransku podršku terorizmu. U svjetlu svega toga, najavio sam da sporazum mora biti promijenjen ili ukinut. Prije tri mjeseca sam to ponovio. Rekao sam da, ako taj sporazum ne bude popravljen, SAD u njemu više ne može sudjelovati.

Zadnjih mjeseci razgovarali smo s našim zapadnim prijateljima, ali i onima s Bliskog istoka. Iran ne smije nikad nabaviti nuklearno oružje. Nakon tih konzultacija, shvatili smo da ne možemo spriječiti Iran da nabavi nuklearno oružje, barem ne ovakvim sporazumom. Ako ništa ne napravimo, znamo što će se dogoditi", kazao je uvodno američki predsjednik.

"Nuklearni sporazum s Iranom nije ograničio iranske aktivnosti u Siriji, Iranu i na drugim mjestima. U to vrijeme kad je potpisan, prije tri godine, mogao je biti dogovoren puno bolji sporazum, ali nije. Danas imamo defintivini dokaz da je iransko obećanje bila laž. Prošli tjedan Izrael je objavio obavještajne dokumente koji dokazuju da Iran nije odustao od nuklearnog oružja. Iranski nuklearni sporazum nije donio mir niti će ikada. Iranski vojni proračun je od potpisivanja sporazuma narastao 40 posto", dodao je Trump.

"Iranski režim je glavni državni sponzor terorizma. Podržavaju Hamas, Hezbolah, talibane i Al Kaidu. Tijekom godina Iran i njihovu suradnici ubili su stotine američkih vojnika i oteli američke građane. Iranski režim financira terorizam dok pljačka vlastiti narod. No, najopasnije je njihova težnja za nuklearnim oružjem", rekao je Trump na početku svog obraćanja.

Ovo je najrazorniji udarac ostavštini Baracka Obame, a odluka o povlačenju iz nuklearnog sporazuma mogla bi izazvati opasnu globalnu krizu. Također, ova odluka Trumpu daje priliku da učvrsti svoju "Amerika prva" filozofiju, ali njome riskira i pokretanje nepoznatih posljedica koje bi u najgorem slučaju mogle dovesti do rata s Iranom.

U utroak su u očekivanju Trumpove odluke cijene nafte pale na međunarodnim tržištima ispod razine od 76 dolara, jer se trgovci fokusiraju na mogući obujam smanjenja iranskog izvoza.

U siječnju, kada se posljednji put odlučivalo o sankcijama Iranu, Trump nije obnovio sankcije Iranu, ali je upozorio da je to posljednji put ako se ne ispravi nekoliko "katastrofalnih nedostataka" iz sporazuma.

Sporazum između Irana i šest sila (Sjedinjene Države, Francuska, Kina, Njemačka, Rusija i Velika Britanija) ograničava iranski program obogaćivanja uranija kako se ne bi mogao upotrijebiti za razvoj atomskog oružja, a zauzvrat su Iranu ublažene međunarodne sankcije, kojih je većina ukinuta u siječnju 2016.

Europske zemlje predane su očuvanju sporazuma, ali u želji da privole SAD da ostane u njemu, spremne su razgovarati o proširenju ugovora novim obvezama.

Riječ je četiri prijedloga: produljiti nadzor iranskih nuklearnih aktivnosti nakon 2025., uključiti u sporazum i nadzor iranskog programa balističkih projektila, te ograničiti iransko vojno sudjelovanje u regiji, u ratu u Siriji i Jemenu.

Otkako je Trump postavio ultimatum u siječnju, američki i europski pregovarači sastali su se više puta kako bi probali naći moguće kompromise za ostanak sporazuma.

Uz Trumpa jedino Izrael

Francuska ministrica obrane Florance Parly izjavila je za radio RTL da iranski nuklearni sporazum nije savršen, ali da je izvor mira u eksplozivnoj regiji. Njime je uspješno zaustavljen iranski nuklearni vojni program i Iranci poštuju taj sporazum, kazala je.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron kazao je da ne zna što će Trump odlučiti, ali je nakon nekoliko susreta koje je s njim imao tijekom nedavnog trodnevnog državnog posjeta SAD-u izjavio: "Moje je stajalište da će se on riješiti tog sporazuma zbog unutarnjih pitanja".

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres u međuvremenu je upozorio da bi Trumpovo povlačenje iz sporazuma moglo izazvati rat.

Iranski predsjednik Hasan Rohani rekao je da će Washington zažaliti ako se povuče iz nuklearnog sporazuma s Teheranom, koji će se snažno oduprijeti američkom pritisku da ograniči njegov utjecaj na Bliskom istoku.

On je u ponedjeljak ipak dao naslutiti da bi Iran mogao ostati predan sporazumu čak i ako se SAD iz njega povuče.

I Rusija je objavila da će čvrsto ostati uz iranski nuklearni sporazum i dodatno osnažiti veze s Teheranom ako Trump ostvari svoju prijetnju i povuče se iz dogovora.

Izrael, zakleti neprijatelj Irana, nedavno je predstavio, kako tvrdi, dokaze da je Iran nastavio prikupljati znanja o nuklearnoj tehnologiji i nakon potpisivanja sporazuma 2015.

Teheran je te tvrdnje nazvao "djetinjastim i smiješnim", tvrdeći da im je cilj utjecati na Trumpovu odluku.

Njemačka i Francuska priopćile su u ponedjeljak da će ostati u nuklearnom sporazumu između Irana i svjetskih sila iz 2015. čak i ako se Sjedinjene Države iz njega povuku, a njemački ministar vanjskih poslova izjavio je da bi svijet bio manje siguran bez tog sporazuma. (Hina/Ma.B.)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene