Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Globalno zatopljenje

SLUŽBENO JE Srpanj 2016. vjerojatno je najtopliji mjesec u 125.000 godina!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Službeno je, srpanj 2016. najtopliji je mjesec otkako postoje temperaturna mjerenja, a to vjerojatno znači da je bio i najtopliji mjesec u posljednjih 125.000 godina, odnosno posljednjeg međuglacijalnog razdoblja.

Podatke o srpnju kao najtoplijem mjesecu otkako postoje mjerenja objavila je NASA, no taj rekord, čini se, neće biti dugug vijeka. Kako se Zemlja sve više zagrijava usljed posljedica globalnog zatopljenja, taj će rekord kontinuirano biti obaran.

Pročitajte i ovo Ilustracija Glas građana Što mislite u vrućinama u travnju? Pogledajte kako ste glasali u Dnevniku Nove TV Aktivisti blokirali promet u Švicarskoj Skupina "Oslobodimo Švicarsku" VIDEO Aktivisti se zalijepili za autocestu: "Tražimo da švicarska vlada konačno proglasi klimatsko izvanredno stanje"

Čovječanstvo je na putu da prebaci ograničenje koje smo postavili kao ono koje svakako moramo izbjeći, a to je da globalno zatopljenje ne smije prijeći 1,5 stupnjeva iznad prosjeka globalnih temperatura iz predindustrijskog vremena. Kako stvari zasad stoje, tu ćemo granicu prijeći 2024. godine, plus ili minus koju godinu, prenosi New Scientist.

Posljednjih mjeseci temperaturni rekordi bili su učestala pojava pa je tako veljača bila 1,32 stupnja toplija ot temperaturnog prosjeka za razdoblje između 1951. i 1980. godine. Srpanj je iznad tog prosjeka bio 0,84 stupnja Celzija.

No, dok se ovi rekordi gledaju samo u odnosu na prethodne mjesece, apsolutni prosjek temperature za čitavu površinu Zemlje mijenja se tijekom godine, a najtopliji je tijekom ljeta na sjevernoj hemisferi Zemlje. To pokazuje i niže priloženi grafički prikaz:

Sezonalna varijacija u globalnoj temperaturi površine planeta uvjetovana je time što sjeverna hemisfera Zemlje ima kudikamo više kontinentalne površine od južne hemisfere. To znači da se kontinentalni dio brže zagrijava tijekom ljetnih i brže hladi tijekom zimskih mjeseci od površine mora.

Sve zajedno to zapravo znači da će sve toplija površina planeta izazvati sve ekstremnije vremenske poremećaje, a sve to zapravo već možemo i vidjeti, ili smo već dosad imali prilike vidjeti na djelu.

Za primjer, 21. srpnja 2016. u gradu Mitribahu u Kuvajtu, izmjerena je temperatura zraka od nevjerojatnih 54 stupnja Celzija. To je najveća temperatura pouzdano izmjerena bilo gdje u svijetu, osim u Dolini smrti u SAD-u.

Znamo da je globalni temperaturni prosjek za 2015. godinu bio jedan stupanj Celzija veći od globalnog prosjeka predindustrijskog doba, a prognozira se da bi taj prosjek za 2016. trebao biti još veći, odnosno iznositi 1,2 stupnja Celzija od globalnog prosjeka predindustrijskog doba.

Već smo spomenuli da bi svijet 2024. godine trebao prebaciti granicu globalnog zatopljenja od 1,5 stupnjeva, no to nije kraj lošim prognozama, jer bi već oko 2036. godine, svijet mogao prebaciti i granicu od 2 stupnja Celzija, prema procjeni dvojice znanstvenika sa Sveučilišta Melbourne u Australiji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene