446420
446420
446420
446420
446420

STRAH ZA PLANET, SLIJEDI NOVI SASTANAK Hoće li granica određena u Parizu biti probijena?

Oko 200 država u prosincu je dogovorilo radikalni rez upotrebe fosilnih goriva kako bi ograničili rast prosječne svjetske temperature na ispod 2 stupnja Celzija od predindustrijskih vremena.

 
 
 
 
(Foto: AFP)
(Foto: AFP)

Zemlja je ove godine toliko topla da bi najviša razina globalnog zatopljavanja, koju su prije samo par mjeseci dogovorili svjetski lideri na summitu u Parizu, mogla uskoro biti probijena.

Oko 200 država u prosincu je dogovorilo radikalni rez upotrebe fosilnih goriva kako bi ograničili rast prosječne svjetske temperature na ispod 2 stupnja Celzija od predindustrijskih vremena, s težnjom da on bude na 1,5.

Usprkos tome, čini se da će 2016. biti najtoplija godina u povijesti, potaknuta i El Ninom koji grije Tihi ocean, prenosi Svjetska meteorološka organizacija Ujedinjenih naroda.

Prvih šest mjeseci bili su 1,3 stupnjeva Celzija topliji od predindustrijskih vremena.

Mnogobrojni znanstvenici smatraju da će granica određena u Parizu biti probijena već početkom sljedećeg desetljeća, zbog čega će debata o globalnom zatopljenju biti o tome je li moguće smanjiti globalni termostat.

Klimatski stručnjaci sastat će se od 15. - 18. kolovoza u Ženevi kako bi pripremili izvještaj Ujedinjenih naroda o cilju od 1,5 stupnja Celzija, koji su zatražili svjetski lideri u Parizu.

Probijanje granice jedno je od važnih pitanja u pripremnim dokumentima za taj izvještaj.

Zemlje u razvoju vide probijanje granice kao izdaju bogatih država, te recept za još gore toplinske udare, poput onih na Bliskom istoku ove godine, te topljenje grenlandskog leda koji bi mogao dovesti do potonuća otočnih država.

"Postoji rizik da je probijanje granice skliska padina prema slabijoj ambiciji", smatra Emmanuel de Guzman, tajnik klimatske komisije Filipina koja predsjeda skupinom od 43 država u razvoju, nazvanu Forum ranjivih na klimu (CVF).

Taj pogled su zauzeli i neki atletičari na Olimpijadi u Riju, noseći natpis "1,5 – rekord kojeg ne smijemo rušiti", što je dio kampanje koju vodi CVF, čije su članice države poput Bangladeša, Maldiva ili Guatemale.

Republikanski kandidat za predsjednika SAD-a Donald Trump izrazio je sumnju da je promjena klime uzrokovana ljudskim djelovanjem, te je najavio da će odbaciti Pariški dogovor ako bude izabran, dok ga Hillary Clinton snažno podržava.

Granica od 1,5 stupnja mogla bi biti probijena kroz pet godina ako se nastave dosadašnji trendovi svjetskih emisija stakleničkih plinova, u čemu predvode Kina i SAD. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se