Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Među ubijenim tamilskim civilima tijekom proteklog vikenda, kada su vladine snage bombardirale sjeveroistočni dio Šri Lanke, ubijeno je više od stotinu djece, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik UN-a u Colombu Gordon Weiss.


Sukobi između pripadnika Tigrova za oslobođenje tamilskog Elama (LTTE) i vladinih snaga u Šri Lanki traju već 37 godina. UN i ostale nevladine organizacije koje pokušavaju pomoći civilnom stanovništvu u regiji raspolažu podatkom po kojemu je samo od kraja siječnja do polovine travnja u tzv. 'konačnoj' ofenzivi vojske protiv pobunjeničkih napada poginulo 6.500 civila, a oko 14.000 ih je ranjeno.

>> Šri Lanka: Glad prijeti desecima tisuća civila

 U zadnja četiri mjeseca, po UN-ovim podacima, pred sukobima je bilo prisiljeno pobjeći gotovo 200.000 ljudi. Smješteni su u kampovima na krajnjem sjeveru zemlje. UN i nevladine organizacije već nekoliko tjedana upozoravaju na humanitarnu katastrofu na sjeveroistoku zemlje gdje su u područjima u kojima se vode žestoki okršaji i nedostupni su medijima, mnogi civili ostali 'zarobljeni' te ih ne uspijevaju napustiti.

Vezani članci Izbor za \ Nakon 10 godina opet je proglasili misicom, ali je završila u bolnici jer joj je druga ljepotica otela krunu! Ilustracija Kao 20-godišnjak rukama, nogama i kundakom tukao civile, šestorica usmrćena: Uhićen zbog ratnog zločina u Vukovaru

'Ako svijet bude i dalje ignorirao patnje civila na Šri Lanki, što je činio do sada, suočit će se s povijesnom humanitarnom katastrofom', stoji u zajedničkom priopćenju organizacija Human Rights Watch, Amnesty International i International Crisis Group. Na internetskim stranicama tamilskih tigrova tamilnet.com u ponedjeljak je objavljen podatak po kojemu je tijekom vikenda u napadima vladinih snaga u regiji poginulo 3.200 civila, što vlada opovrgava iznoseći podatak po kojemu su sami tigrovi ubili 250 civila, nastojeći na taj način 'ocrniti' vladine snage.