Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Očekivano

Srbiji status kandidata EU, Crnoj Gori početak pregovora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska komisija preporučila je u srijedu Vijeću EU-a da Srbiji dodijeli status zemlje kandidatkinje, a Crnoj Gori datum za početak pregovora.

'Današnja preporuka za Crnu Goru i Srbiju pokazuju da proces proširenja potiče reforme na terenu i pomaže u stvaranje stabilnije i prosperitetnije Europe. Transformacijska moć procesa proširenja šalje snažnu poruku nade u ovim izazovnim vremenima i za zemlje kandidate i zemlje potencijalne kandidate', rekao je Štefan Fuele, povjerenik za proširenje EU.

Europska komisija je u srijedu prihvatila tzv. paket o proširenju, koji sadrži izvješća o napretku svih zemalja kandidata i potencijalnih kandidata, povoljno mišljenje za pristupanje Hrvatske EU-u, mišljenje o kandidaturi Srbije i strategiju proširenja za sljedeću godinu.

'Komisija je zaključila da je Srbija spremna za dobivanje statusa kandidata', stoji u mišljenju, dok će preporuka za početak pregovora ovisiti o napretku u dijalogu s Kosovom i normalizacijom na sjeveru Kosova.

Srbija je nakon uhićenja Ratka Mladića i Gorana Hadžića očekivala da će dobiti i kandidatski status i datum. Međutim, napetost na sjeveru Kosova i prekid dijaloga mogu dovesti u pitanje taj cilj. Njemačka je otvoreno zatražila od Srbije da rasformira paralelne strukture na sjeveru Kosova. Ako zemlje članice odobre Srbiji status kandidata, ona će za dobivanje datuma za početak pregovora morati ispuniti niz zahtjeva vezanih uz normalizaciju odnosa s Kosovom. Preporuka Komisije ne znači automatski stjecanje kandidatskog statusa jer zadnju riječ imaju zemlje članice koje će se o tome izjasniti na sastanku na vrhu 9. prosinca. Odluka je donesena samo ako za nju glasuju sve države članice.

Komisija navodi da je Srbija ostvarila napredak u ispunjavanju političkih kriterija, da je uspostavila sveobuhvatni pravni i institucionalni okvir za vladavinu prava i zaštitu ljudskih prava, koji općenito odgovora europskim i međunarodnim standardima. Komisija pohvaljuje Srbiju da je suradnju s ICTY-em dovela na 'punu zadovoljavajuću razinu'.

Što se tiče Crne Gore, Komisija je zaključila da je ta zemlja postigla dobar napredak u sedam ključih područja koje je Bruxelles ustanovio prošle godine i da zaslužuje datum za početak pregovora. Od Podgorice se traži da nastavi s reformama kako bi učvrstila rezultate u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala te da osigura punu provedbu zakona protiv diskriminacije. Komisija je u studenom prošle godine objavila mišljenje o crnogorskom zahtjevu za članstvo, a na temelju tog 'avisa' Europsko vijeće je u prosincu prošle godine dodijelilo Crnoj Gori status kandidata.

Bosna i Hercegovina ocijenjena je u izvješću vrlo negativno. Komisija navodi da je ukupna brzina reformi bila 'vrlo ograničena'. Činjenica da ni više od godina nakon izbora nije uspostavljena vlada na državnoj razini onemogućila je napredak u ključnim reformama potrebnim za napredak na putu prema EU-u, navodi Komisija.

Komisija ističe da BiH treba uskladiti svoj ustav s Konvencijom o ljudskim pravima. Riječ je o tome da se i pripadnicima nacionalnih manjina, onima koji nisu iz redova triju konstitutivnih naroda, osigura pravo da budu birani na sve funkcije. Također se traži i donošenje zakona o državnim potporama na državnoj razini. Prema izvorima iz Komisije, BiH ne bi trebala ni podnositi zahtjev za članstvo dok ne ispuni ta dva zahtjeva. BiH je jedina zemlja jugoistočne Europe koja još nije podnijela zahtjev za članstvo u EU-u.
Visoki dužnosnik Europske komisije, koji je želio ostati neimenovan, rekao je bi se ovogodišnje izvješće za BiH trebalo zvati 'izvješće o stagnaciji, a ne o napretku'.

Komisija i ove godine preporučila Europskom vijeću da odredi datum za početak pregovora s Makedonijom koja na to čeka još od prosinca 2005. kada je dobila kandidatski status. Međutim, spor s Grčkom oko imena zemlje onemogućio je početak pregovora. Komisija već treću godinu preporučuje otvaranje pregovora s Makedonijom, ali dok se ne dogovori s Grčkom oko imena teško se može očekivati pomak.

Albanija je, zajedno s Bosnom i Hercegovinom, najmanje napredovala u ispunjavanju kopenhaških političkih kriterija, te se kaže da je ostvaren 'ograničen napredak'. Komisija je u studenom prošle godine objavila mišljenje o albanskom zahtjevu za članstvo, ali bez preporuke da dobije kandidatski status. Komisija je tada ustanovila 12 ključnih prioriteta u kojima bi Albanija trebala ostvariti dobar napredak da bi dobila preporuku za kandidatski status. Veći napredak je izostao uglavnom zbog vrlo polarizirane političke situacije u zemlji, u kojoj je oporba tek nedavno okončala bojkot parlamenta, tvrdeći da je pokradena na izborima. Komisija zaključuje da unatoč određenom napretku u nekim od 12 ključnih prioriteta Albanija još nije ispunila uvjete za napredak u europskim integracijama.

Konačno, Kosovo je u specifičnoj situaciji jer pet od 27 zemalja članica ne priznaju njegovu neovisnost. Komisija zaključuje da je Kosovo nastavilo s naporima na usklađivanju svog zakonodavstva s europskim standardima i da je u nekim područjima postiglo napredak. Komisija poziva Kosovo da pripremi sveobuhvatnu strategiju za sjever zemlje koji je većinski naseljen Srbima. Komisije ističe da Priština treba pokušati 'pridobiti' srpsko stanovništvo na sjeveru zemlje, ističući da je to dobro provedeno u srpskim enklavama u drugim dijelovima Kosova.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić bizaran šou Vučić u bizarnom nastupu objašnjavao tko sve napada Srbiju, kojim oružjem: "Imam materijale..." Aleksandar Vučić Neprestane tenzije Krizni sastanak o Kosovu u Bruxellesu, Vučić poručio: "S Kurtijem nemam što razgovarati"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene