Trudna žena, ilustracija (Foto:Getty)
Trudna žena, ilustracija (Foto:Getty)

Budući srpski ''građanski zakon'' dopustit će ženi koja nosi i rađa dijete "pravnim roditeljima" primanje nagrade u iznosu od 8000 do 15.000 eura.


Srbija će zakonom dopustiti surogat-majčinstvo, i to uz nagradu. Žena koja nosi i rodi dijete za nekog drugog zvat će se u zakonu ''rodilja''.

Rodilja će imati pravo na naknadu troškova tijekom trudnoće i porođaja, kao i pravo na nagradu. Ta će nagrada moći biti u iznosu od 8000 do 15.000 eura, piše Politika.

Žene iz Srbije neće morati odlaziti u Ukrajinu, gdje su plaćale surogat-majke od 30.000 do 40.000 eura, ili u Ameriku, gdje je cijena usluge surogat-majke čak 100.000 dolara, kazao je prof. dr. Miodrag Orlić, v.d. predsjednika Komisije za izradu prednacrta novog zakona.

Prema novom zakonu, postojat će mogućnost da u nastanku novog života sudjeluju tri žene: ona koja donira jajnu stanicu, ona koja nosi trudnoću i rađa dijete i žena koja će biti majka djeteta.

Zakon u pravilu ne predviđa da žena koja će odgajati dijete bude i žena koja je donirala jajnu stanicu, no ni ta mogućnost nije isključena.

"Mislim da smo pronašli lijepu riječ 'rodilja' za ženu koja će nositi i roditi dijete. Termin 'surogat-majka' grub je i netočan jer zapravo to nije majka, već žena koja ima funkciju 'inkubatora', ma koliko to ružno zvučalo. Ona će rađati dijete drugim ljudima, jajna stanica nije njezina i ona neće biti majka tom djetetu", objasnio je dr. Orlić.

300.000 parova moglo bi doći do potomstva

Kad je riječ o ocu djeteta, on će u pravilu biti suprug ili partner majke koja će odgajati dijete. U Srbiji je 300.000 parova koji bi uz pomoć surogat-majki mogli doći do potomstva.

Ugovor između svih strana ovjeravat će sud, a njime će biti definirana prava i obveze budućih roditelja i surogat-majke. Sud bi imao uvid u svu medicinsku dokumentaciju, a postoji mogućnost i da surogat-majka bude u bliskom srodstvu s budućom majkom.

Budući roditelji obavezni su izdržavati surogat-majku za vrijeme trudnoće, brinuti se o tome da se kvalitetno hrani, ima adekvatnu medicinsku njegu i dobre uvjete života. Ako bi troškovi bili iznimno veliki, smanjio bi ih upravo sud svojom odlukom.

Nakon porođaja u matične knjige upisivat će se roditelji – pravna majka i otac djeteta. Postoji mogućnost da ugovor sa surogat-majkom sklopi i žena koja živi sama, u tom slučaju za oplodnju mora biti korištena njezina jajna stanica.

U slučaju da surogat-majka odluči zadržati dijete nakon poroda, a sklopila je ugovor s roditeljima, o tome će odlučivati sud. U inozemnoj praksi takvi su slučajevi iznimno rijetki i sud je, u pravilu, naklonjen roditeljima.

Tisuće kubika gnoja i fekalija izlijevaju na njivu u vlasništvu Belja: ''Tako rade 50 godina i nitko ih ništa ne pita niti ih dira''