Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sudsko vijeće Specijalnog suda za ratne zločine u Beogradu ukinulo je pritvor 14-optuženom Aleksandru Nikolaidisu, nekadašnjem pripadniku paravojne postrojbe "Dušan Silni", optuženom za ratne zločine u Lovasu 1991. godine.


Predsjednica sudskog vijeća, sutkinja Olivera Anđelković je u obrazloženju te odluke kazala da je sud uzeo u obzir iskaze svjedoka i optuženih, Nikolaidisovo držanje pred sudom i pokazanu spremnost da se rasvijetle događaji u Lovasu, u kojima je u listopadu 1991. godine ubijeno 70 mještana.

Vezani članci Severina (Foto: Instagram) Severina otkrila kako i s kime provodi prve dane ljeta: "Slika vrijedi milijun riječi" Aleksandar (Foto: Screenshot/YouTube) Domaći i svjetski mediji bez ustručavanja objavili lažnu vijest o "živom mrtvacu koji je preživio napad medvjeda"

Nikolaidis je osmi optuženi koji će se braniti sa slobode.

Optuženi Nikolaidis je, iznoseći svoju obranu u travnju ove godine, potvrdio navode optužnice da su civili bili privođeni, mučeni i ubijani po nalogu prvooptuženog Ljubana Devetka, civilnog zapovjednika Lovasa 1991. godine.

Nikolaidisa, koji je u svojoj obrani opisao što se događalo potkraj 1991. godine, ali je tvrdio da nije sudjelovao u zločinima, optužnica tereti za sudjelovanje u napadu na Lovas, pri čemu su napadači bacali bombe u dvorišta mještana i nasumično otvarali vatru, kao i za kasnije privođenje i maltretiranje civila Lovasa.

Za ratne zločine u Lovasu optuženo je 14 osoba, od kojih su četvorica bili pripadnici Teritorijalne obrane Lovasa, četvorica tadašnje JNA, a šestorica pripadnici paravojne postrojbe "Dušan Silni".

Suđenje se nastavlja 15. rujna.