Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kako javlja srpski dnevni list Danas, Srbija će raspisati tjeralicu za jednim od najtraženijih haških optuženika, Ratkom Mladićem. Navodno će ponuditi i novčanu nagradu za informacije koje bi pomogle uhićenju.


No tu informaciju još nitko nije službeno potvrdio. 

Vezani članci Nove hrvatske riječi, ilustracija Izabrane najbolje hrvatske nove riječi: Saznajte što su rukozborac, kihobran i dišnik te koje su još ideje bile predložene Zračna luka Franjo Tuđman - 1 Treću godinu zaredom: Franjo Tuđman najbolja zračna luka u Europi u 2020. u grupi od 2 do 5 milijuna putnika

Za Ratkom Mladićem već postoji tjeralica koju je na zahtjev Haškog suda raspisao Interpol. Nagradu od pet milijuna dolara za informacije nudi američka organizacija Reward for justice. 

Predsjednik Nacionalnog savjeta Srbije za suradnju s Haškim sudom Rasim Ljajić potvrdio je za taj dnevni list kako će operativni dio Akcijskog plana biti gotov do kraja tjedna. Postoje i naznake kako bi objavljivanje tjeralice i nagrade za Ratkom Mladićem možda pomoglo u njegovom uhićenju. 

Prema dosadašnjim saznanjima pretpostavlja se kako je Mladić od lipnja 2002. godine do kraja 2005. bio u Srbiji. Nakon toga gubi mu se svaki trag.  

Ljajić je izjavio kako će suradnja s Haškim sudom od sada biti  "efikasnija, brža, konkretnija, učestalija i predviđena je i Akcijskim planom". 

Vlada Republike Srbije usvojila je 20. lipnja Akcijski plan za okončanje suradnje s Haškim sudom. U sklopu potrage za Mladićem otvorena je i posebna telefonska linija za informacije.