Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odobrilo Europsko vijeće

Srbija postala kandidat za članstvo u EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnici zemalja članica Europske unije tijekom dvodnevnog summita EU koji je počeo jučer, odobrili su kandidatski status za Srbiju, međutim bez datuma za početak pregovora.

‘Europsko vijeće je odobrilo kandidatski status Srbiji’, kaže se u zaključcima koje su prihvatili čelnici zemalja članica. Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy kazao je da je ovaj korak 'odlično postignuće'. Rekao je da je to rezultat unaprijeđenog dijaloga između Srbije i Kosova, piše BBC.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Napetost zbog rezolucije Genocid u Srebrenici ponovno izaziva tenzije, Vučić poručio: "Suprotstavit ćemo se koliko možemo" James O'Brien i Aleksandar Vučić Vučić se protivi SAD nudi partnerstvo Srbiji: Nadaju se suočavanju s istinom o Srebrenici

Van Rompuy i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso pozdravili su odluku o kandidatskom statusu za Srbiju. 'Nadam se da će to potaknuti Srbiju da nastavi s naporima na ispunjavanju političkih i gospodarskih kriterija za članstvo u EU', rekao je Van Rompuy na konferenciji za novinare nakon završetka prvog dana summita.

'Smatram da je ovo jako dobra odluka koja pokazuje da je Europska unija i dalje privlačna', rekao je Barroso. Srbija je čekala na kandidatski status od prosinca 2009. godine kada je podnijela zahtjev za članstvo u Europskoj uniji.

>> Tadić pesimističan po pitanju srpske kandidature za EU

Put prema kandidatskom statusu otvoren je nakon što je Srbija u svibnju prošle godine uhitila Ratka Mladića, koji se godinama skrivao od Haškog suda (ICTY) te nakon što je prije nekoliko dana postignut sporazum o sudjelovanju Kosova na regionalnim sastancima.

>> Tadić: Nikad nećemo priznati Kosovo

Još prije svega nekoliko dana predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je kako ‘ne može iskazati optimizam kada je u pitanju dodjela statusa kandidata Srbiji za članstvo u EU zbog neuspješnog rješavanja problema Kosova.’ (I.D. / Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene