Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Srbija podnosi inicijativu da haški osuđenici kazne služe u domaćim zatvorima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbija će Vijeću sigurnosti UN-a uputiti inicijativu da haški osuđenici izdržavaju kazne u zemljama iz kojih potiču, a bilo bi dobro da i Hrvatska i Bosna i Hercegovina podupru tu ideju, izjavio je za Politiku tužitelj za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević.

"Mislim da bi regionalna inicijativa ovakve vrste naišla na daleko bolji prijem Vijeća sigurnosti UN-a. Očekujem da i Hrvatska i BiH imaju sličan stav u odnosu na to pitanje", kazao je Vukčević, dodajući da bi takva inicijativa stimulirala predaju nekih optuženih koji su još nedostupni Haškom sudu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Srbija: Haški osuđenici kazne trebaju izdržavati u svojim državama Slika nije dostupna Uhićen haški optuženik general Đorđević

Srbijanskim pravosudnim organima upravo je sada potrebna veća podrška međunarodne zajednice, kaže Vukčević, kako bi se procesuiranjem optuženih za ratne zločine postigao "iskorak u budućnost u kojoj neće biti mjesta za one koji su u prošlosti ukaljali i još svojim bijegom od pravde nagrđuju lice Srbije", te kako bi se još poboljšala regionalna suradnja.

"Već dvije godine je prošlo otkako smo s kolegama iz Hrvatske i BiH potpisali Memorandum o suglasnosti u ostvarivanju i unaprijeđenju suradnje u borbi protiv svih oblika teškog kriminala. Prošle godine smo sa tužiteljima iz Hrvatske potpisali Sporazum o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida", napomenuo je Vukčević, dodajući da procesuiranjem ratnih zločinaca budućim generacijama mora biti poslana poruka o povratku ljudskim i civilizacijskim vrijednostima, kako se više nikad ne bi ponovile devedesete godine.

Na pitanje je li u okviru suradnje s Hrvatskom pokrenuto pitanje revizije optužnica protiv Srba optuženih za ratne zločine, Vukčević kaže da je važno u regiji ustanoviti pravila koja će se primjenjivati u skladu s postojećim ili poboljšanim zakonskim rješenjima.

"Nevini ljudi koji su optuženi iz političkih, a ne kazneno-pravnih razloga, moraju biti oslobođeni kaznenog gonjenja. Na tome ću insistirati i o ovome će se razgovarati na najvišoj političkoj razini Srbije i Hrvatske. Mi tužitelji smo spremni pomoći svojom stručnošću. Također, ni jedan ratni zločinac se ne smije skrivati iza granica i zastava drugih država u regiji. Dakle, svi ćemo procesuirati sve", kazao je tužitelj za ratne zločine Srbije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene