Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jasno je da svatko tko je sudjelovao u zaštiti ili skrivanju Mladića morati odgovarati, rekao je srpski predsjednik.


Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je kako Srbija ne traži ući u EU preko reda, već samo ono što su dobile i druge zemlje poput Hrvatske koja je dobila i status kandidata, i datum početka pregovora o pristupanju, iako tada još nije izručila haaškog optuženika Antu Gotovinu, javlja agencija Tanjug pozivajući se na Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Vezani članci Testiranje na koronavirus, ilustracija - 1 Najnovije brojke: Imamo manje od 60 novozaraženih, preminulo pet osoba. I danas više županija bez novih slučajeva Koronavirus u Srbiji Čekali su ovo više od osam mjeseci: U protekla 24 sata susjedi imaju manje od 100 novozaraženih, ali su blizu probijanja psihološke granice

'Mislim da je Srbija zaslužila isti tretman kao i naš susjed Hrvatska kojoj je dodijeljen status kandidata i datum početka pregovora o pristupanju, iako Hrvatska tada još nije izručila generala Antu Gotovinu koga je tražio haaški tribunal, a koji je kasnije i osuđen', rekao je Tadić dodajući kako Srbija traži 'samo ono što su dobile i druge zemlje - pozitivnu reakciju EU na to da ispunjavamo kriterije'.

Tadić je rekao kako se Srbija, nakon uhićenja Karadžića, nadala skorom uhićenju i Mladića 'jer je za svaki dan koji je prošao bez uhićenja Mladića, Srbija morala plaćati visoku političku cijenu'.

'Znali smo da će Srbija imati problem s kredibilitetom sve dok ne pronađe Mladića i izruči ga Haagu. Sada kada smo to učinili mogu reći: konačno je gotovo', rekao je Tadić i dodao kako je sada namjera do kraja dovesti i slučaj Gorana Hadžića, posljednjeg optuženog koji je u bijegu.

Odgovarajući na pitanje hoće li neki srbijanski političari snositi posljedice zbog pomaganja skrivanja Mladića, 'možda čak i bivši premijeri', Tadić je odgovorio da je to moguće, 'ali ne želim ništa prejudicirati' jer 'jasno je da svatko tko je sudjelovao u zaštiti ili skrivanju Mladića morati odgovarati'. (Agencija VLM)