Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Srbija bi danas trebala dobiti novu vladu! Sjednica skupštine Srbije koja vladu bira počela je sa zakašnjenjem i burnom raspravom.


Novi srbijanski premijer bit će Ivica Dačić, a vladu sa znatno manjim kapacitetom od dosadašnje - činit će ministri iz koalicije Nikolićevih Naprednjaka, Dačićevih Socijalista, te Dinkićevih 'Ujedinjenih regiona Srbije'.

Vezani članci Epidemiolog Predrag Kon Glavni srpski epidemiolog upozorava: "Situacija će se pogoršavati, to je nezaustavljivo" Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije (Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL) - 3 Što se događa? Vučić sazvao hitan sastanak "zbog pogoršane situacije u regiji"

Skupštinu Srbije obilježila je burna rasprava o  izmjeni zakona o vladi. Najglasniji kandidat za ministra obrane Aleksandar Vučić i oporbenjak Dragoljub Mičunović. Tadićev oporbeni DS smatra da novi zakon pod kontrolu vladajućih stavlja javne agencije i nezavisne institucije. Nazivaju ga sječom i giljotinom. Jorgovanka Tabaković iz vladajućih Naprednjaka to demantira argumentom da se najprije raču'Sječa i giljotina'nalo koliko sve to košta. Nova vlada trebala bi imati manje ministarstava od prethodne. Pa će Ivica Dačić uz premijersku zadržati i funkciju ministra unutarnjih poslova. Rezovi su najavljeni još na prvoj sjednici prije tri dana.

>> Nebojša Stefanović novi predsjednik srbijanskog parlamenta

Srbijansku vladu skupština bi trebala potvrditi kasno večeras. Do posljednjeg trenutka europska diplomacija lobirala je za veliku koaliciju i Borisa Tadića kao premijera.Tu su ideju-prvi odbili Dačićevi Socijalisti. Kosovo kao ključni srbijanski nacionalni interes jedan je od fokusa nove vlade. Stranu lagano mijenja i Milorad Dodik. Vladi u Beogradu preporučuje da zbog kosova prekine započeti eurointegracijski proces.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.